Suriname 1200 X 674

De meest bijzondere attracties van Suriname

Suriname ligt in het noordoosten van Zuid-Amerika. Alles herinnert aan het Nederlandse verleden, van Suriname ligt in het noordoosten van Zuid-Amerika. Het land dankt zijn naam aan de Suriname-rivier, die uitmondt in de Atlantische Oceaan bij Paramaribo. Het is dan ook deze stad die bij het grote publiek de meeste bekendheid heeft. Alles herinnert aan het Nederlandse verleden, van Nederlandse straatnamen in Paramaribo tot de oude plantages in het Commewijne district. Verken ook zeker de ongerepte wildernis van het land. De rode ibis in Bigi Pan, brullende apen diep in de jungle en schildpadden op het strand van Galibi zijn enkele van de meest bijzondere attracties van Suriname. Wij vertellen je meer!

Verken het ‘verdronken oerwoud’ in het Brokopondo-stuwmeer

Een van de belangrijkste attracties van Suriname is het Brokopondo-stuwmeer. In 1964 liet de Surinaamse overheid een groot deel van het Brokopondo-district onderwater zetten om energie op te wekken. Om kosten te besparen werd het oerwoudgebied niet gekapt voordat het werd overspoeld. Dit resulteerde in een stuwmeer met een oppervlakte van 135.000 hectare, ongeveer net zo groot als de provincie Utrecht, waar de dode boomtoppen nog steeds boven het water uitsteken.

Vaar met een boot of kano over het donkerblauwe water van het Brokopondo-stuwmeer, slingerend langs de dode boomtoppen van het oerwoud en rond de voormalige heuveltoppen – nu kleine eilanden met af en toe een resort. 

Boek nu jouw vliegreis bij KLM en ontdek het zelf!

De Sint Petrus- en Pauluskathedraal

Paramaribo, de hoofdstad en enige stad van Suriname waar bijna de helft van de bevolking woont, is in zijn geheel een UNESCO-werelderfgoed. Het wordt gekenmerkt door vrijstaande villa’s, schaduwrijke lanen en levendige plaatsen zoals de Centrale Markt, met kleurrijke kraampjes vol groenten, fruit en kruiden.

De parel van Paramaribo is de Sint Petrus- en Pauluskathedraal, een van de twee grootste houten kathedralen van Zuid-Amerika. De kathedraal werd gebouwd tussen 1833 en 1885, een tijd waarin er geen steenfabrieken waren in Suriname. Met overvloedig hout uit het oerwoud koos men voor cederhout en Surinaams groenhart, een duurzame en harde houtsoort. Stap binnen in de geel en blauwgrijze kathedraal en je wordt begroet door de harsige en kruidige geur van cederhout. Bewonder het interieur van roodbruin cederhout, versierd met houtsnijwerk gemaakt door vrije creoolse houtbewerkers. De priesters wilden op deze manier een aantrekkelijke plek creëren voor de groeiende gemeenschap van bevrijde slaven.

Vogels spotten 

Bigi Pan, wat ‘Groot Meer’ betekent, is een meer en natuurgebied van 130.000 hectare aan de westkust van Suriname. Het gebied wordt gekenmerkt door kreken, mangroves en moerassen, die ongeveer 120 verschillende vogelsoorten van hun voedsel voorzien. Elk jaar migreren miljoenen vogels vanuit het koude noorden om hier te overwinteren. Stap in een kano en vaar door het brakke water. De krabben, snoeken, garnalen, tilapia’s en zelfs kaaimannen zwemmen onder je door.

Een van de bekendste en misschien wel de mooiste vogels is de rode ibis. Met zijn lange en kromme snavel graaft de ibis in de modder op zoek naar lekkere hapjes zoals krabben, mosselen en insecten. Ook rode garnaaltjes staan vaak op het menu, wat de rode veren van de ibis verklaart. Ibissen leven in kolonies.

Het koloniale verleden in het Commewijne district

De geschiedenis van Suriname is grotendeels gevormd door slavernij. Eerst kwamen de Britten in 1630 als eerste Europeanen aan in Suriname. Ze koloniseerden het gebied en begonnen tabaksplantages waarop ze de lokale bevolking dwongen te werken. Vanaf 1667 kwamen de Nederlanders aan de macht en maakten ze honderdduizenden Afrikanen tot slaaf, die ze naar Nederlandse koloniën zoals Suriname transporteerden. Eenmaal aangekomen moesten ze zwaar werk verrichten op koffie-, suiker- en katoenplantages. Pas in 1863 werd de slavernij in Suriname en de Antillen afgeschaft.

Deze donkere periode heeft een enorme impact gehad op Suriname. De overblijfselen van dit koloniale verleden zijn te zien in het Commewijne district, een van de oudste districten van Suriname. Bezoek de oevers van de Commewijne-rivier en ontdek de oude koffieplantage Frederiksdorp met gerestaureerde huizen van de vroegere eigenaren. Ook kun je de overblijfselen van de voormalige suikerfabriek Mariënburg en de oude plantages Katwijk, Spieringshoek en Wederzorg verkennen.

Ongerept regenwoud en de Marron-bevolking: Danpaati

Het regenwoud van Suriname, waar de Danpaati-lodge zich bevindt, maakt deel uit van het enorme Amazonegebied. Verlaat de bewoonde wereld in een korjaal, een lange houten boot, en vaar diep het ongerepte woud in. Speelse apen slingeren met je mee en kaaimannen liggen op de loer. Papegaaien vliegen laag over het water en een luiaard beweegt zich rustig door de bomen. De bomen zijn overwoekerd met varens, orchideeën en bromelia’s.

Danpaati betekent in het Saramaccaans, een van de creoolse talen van Suriname, letterlijk ‘eiland bij Dan’, verwijzend naar het dorpje aan de overkant van de rivier dat ‘stroomversnelling’ betekent. Het water van de rivier stroomt met hoge snelheid over en tussen granieten rotsen, waardoor plaatselijke ‘sula’s’ ontstaan: delen van de rivier waar het water veel sneller stroomt. Maak in het dorpje kennis met de lokale Marron-bevolking, afstammelingen van gevluchte slaven van plantages, die in harmonie met de natuur leven. Ze gebruiken planten, vruchten en kruiden als voedsel, medicijnen, dakbedekking en vlechtmateriaal, en bouwen huizen en korjalen van hardhout.

Overnachten naast reuzenschildpadden op Galibi

De kustlijn van Suriname bestaat voornamelijk uit mangrovebossen met modderige en drassige grond. Toch zijn er ook paradijselijke stranden te vinden, zoals die van het natuurreservaat Galibi, met palmbomen en kleine strandhuisjes. Tussen februari en augustus speelt zich hier een fascinerend schouwspel af. Na een lange reis vanuit Afrika komen verschillende soorten reuzenschildpadden hier aan land om hun eieren te leggen.

In hun mysterieuze trance merken deze reuzen, die wel 2 meter groot kunnen worden, niets van de aanwezigheid van mensen, waardoor je de schildpadden van dichtbij kunt bewonderen. Kom echter niet te dichtbij, raak ze niet aan en gebruik geen zaklamp of flitslicht, want ze schrikken van wit of geel licht. Dit verstoort het natuurlijke proces en kan leiden tot onvruchtbare eieren. Misschien ben je wel een van de gelukkigen die pasgeboren schildpadjes uit het zand ziet kruipen richting de zee. Je overnacht op Galibi letterlijk tussen de schildpadden op het strand, waar ’s ochtends de sporen van hun nachtelijke activiteiten in het zand te zien zijn.

Dit artikel is een externe bijdrage.