Britse wetenschappers willen trauma na miskraam voorkomen met VR experience
21 december 2022
Posttraumatische stress na een miskraam komt regelmatig voor. Britse onderzoekers zijn op zoek naar manieren om dit te voorkomen, bijvoorbeeld met virtual reality.
Het is een verdrietig gegeven, maar miskramen komen vaak voor. Het overkomt in Nederland per jaar zo’n 25.000 vrouwen. Wereldwijd eindigt een op de zeven zwangerschappen in een miskraam, blijkt uit onderzoek. In werkelijkheid is dat veel meer, omdat de aantallen niet precies gemonitord (kunnen) worden.
Trauma na miskraam
Ondanks dat een miskraam zo vaak voor komt, worden de psychologische gevolgen voor de moeder vaak onderschat, zeggen wetenschappers. Uit een Brits onderzoek uit 2019, blijkt dat miskramen niet zelden leiden tot posttraumatische stress. Volgens de onderzoekers komen mentale klachten na zo’n verlies vaak voor, maar moeten vrouwen vaak zelf op zoek naar passende nazorg. Deze zorg moet dringend toegankelijker worden, vindt de Britse Miscarriage Association.
VR experience
De Britse onderzoekers die bij het voorgenoemde onderzoek betrokken waren, zijn op zoek naar nieuwe manieren om trauma na een miskraam te voorkomen. Ze zijn onder andere aan het testen met virtual reality tijdens miskraamprocedures in Britse ziekenhuizen. “Ik liet een traan, maar zonder overweldigd te worden bij wat er gebeurde, want ik zat naar een totaal andere omgeving te kijken”, zegt patiënte Meera over haar VR-ervaring aan BBC. “Toch voelde ik me nog steeds aanwezig bij de behandeling, iets dat ook heel belangrijk voor me was.”
De regering heeft vorig jaar tevens 26 mentale gezondheidscentra opgezet voor zwangere en rouwende moeders, waar ze terecht kunnen voor ondersteuning bij bijvoorbeeld ptss na een bevalling of miskraam en extreme angst voor de bevalling.
Bron: BBC