Slapen 1000x1440 (1)

9x slimme tips om beter te slapen

Kun jij wel een betere nachtrust gebruiken? Probeer dan deze slimme tips. Zeker de laatste tip verwacht je niet!

1. (S)meer magnesium

Magnesium speelt een belangrijke rol bij allerlei processen in je lichaam, zoals het reguleren van de bloedsuikerspiegel en het aansturen van het slaaphormoon melatonine. Stress en alcoholgebruik kunnen ervoor zorgen dat je lichaam extra veel magnesium gebruikt, waardoor je zonder het te weten een tekort kunt opbouwen. Het resultaat: je slaapt slechter. 

Magnesium wordt het beste opgenomen via de huid. Neem daarom wekelijks een voetenbadje of een bad met esoterische magnesiumolie of epsom zout. Dit kan een beetje prikken, maar het is véél effectiever dan magnesiumtabletten, vertelt slaapexpert Floris Wouterson, van de bestseller Superslapen.
 

2. Hot topic

De temperatuur van je lichaam én de slaapkamer hebben ook invloed op je nachtrust, aldus slaapexpert Wouterson. Je biologische klok zorgt ervoor dat je lichaamstemperatuur ’s avonds iets daalt: dit proces start vanaf half tien, bij avondmensen anderhalf tot twee uur later. Voor je lichaam is dit een signaal om te starten met de productie van melatonine (het slaaphormoon). Vanaf half vijf (voor nachtbrakers iets later) stijgt je lichaamstemperatuur weer, wat de trigger is voor de aanmaak van cortisol (activerend hormoon). Dus lig je in bed en krijg je het langzaam warmer? Dan denkt je lichaam: wakker worden!

Stap voor het slapengaan onder een warme douche. Vlak daarna daalt je lichaamstemperatuur iets. Et voilà: de slaapprikkel.
 

3. Go naked

Naakt slapen is beter voor je nachtrust dan slapen in pyjama. Wouterson: “Slaap is bedoeld om fysiek
te herstellen, maar ook om te ontgiften. Dit gebeurt via het lymfatisch systeem. En het zogenaamde glymfatisch systeem zorgt voor het ontgiften van neurotoxische stoffen in de hersenen: essentieel om ’s morgens goedgemutst wakker te worden.” Slapen met strak zittende kleding (zoals een beha) kan dit proces remmen.

4. Ga voor goed beddengoed

Onder wat voor beddengoed slaap jij? Polyester voelt zacht, maar ademt amper, waardoor je het snel te warm krijgt. Dekbedden van kasjmier en zijde zijn warmte-regulerend. En nog een voordeel: van slapen op een zijden kussensloop krijg je minder rimpels dan van katoen. De proteïne in zijde komt voor ongeveer zeventig procent overeen met de proteïne van de huid. De stof neemt de contouren van je lichaam aan, waardoor er minder plooien (lees: rimpels) ontstaan. Ga wel voor goede kwaliteit, benadrukt Wouterson, want in veel producten worden kasjmier en zijde vermengd met goedkopere materialen, zoals wol of polyester en dan werkt het niet echt.

De betaalbare variant van zijde is de vrij onbekende stof tencel. Het is slagroomzacht en net zo warmte-regulerend als zijde. Bovendien is tencel duurzaam en honderd procent plantaardig, het wordt namelijk gemaakt van eucalyptus- en beukenbomen. Dankzij de gladde vezels is het ideaal voor mensen met astma en allergieën, omdat bacteriën en de huisstofmijt zich hierin niet kunnen nestelen.

5. Kies pasteltinten

Je brein wordt actief en alert door knalkleuren als rood en oranje. Dus schilder je slaapkamer liever in een niet-activerende kleur, zoals zachtblauw of lichtgroen. 

6. Slaap op je zij

Slecht nieuws voor buikslapers: slapen op je (linker)zij is het beste. Je lichaam kan dan optimaal herstellen en ontgiften. Bovendien lig je als buikslaper met je nek gedraaid, wat de kans op een nekhernia vergroot.

De oplossing? In een paar weken leer je jezelf een betere slaaphouding aan. Start elke avond dus op je linkerzij. Op je zij slapen is comfortabeler op een zachter matras, omdat je wervelkolom dan recht ligt en beter ontspant.

7. Geen hand voor ogen

Hoe donkerder de slaapkamer, hoe beter je slaapt. Een donkere ruimte is voor je bioritme een signaal dat het slaaptijd is, waarna allerlei slaapprocessen worden geactiveerd. Andersom werkt ook: doe 
’s ochtends na de wekker meteen het grote licht aan of de gordijnen open. Dit is het teken voor je bioritme om de switch te maken van melatonine naar serotonine 
en dus actief te worden.
 

8. Skip the drink

Met alcohol in je lijf val je sneller in slaap, maar in de tweede helft van de nacht gaat het mis: je mist een groot deel van je remslaap die je nodig hebt voor cognitief herstel. Daardoor ben je de volgende dag mentaal gezien niet op je best (en dan hebben we het nog niet eens over een eventuele kater).

Drink tot anderhalf uur voordat je naar bed gaat alleen water (liever ook geen kruidenthee). Water zet je nieren en lever het minst aan het werk. Doei midden-in-de-nacht-plas!
 

9. Blije darmflora

Je darmen produceren ongeveer tachtig procent van de belangrijkste slaaphormonen (melatonine en serotonine). Zijn je darmen uit balans, dan betekent dat dus te weinig slaaphormonen en een beroerde nachtrust. Tips voor een betere werking van je darmen: drink probiotica, kombucha, kefir en eet algen, kimchi en haver met banaan en raw chocolate (of vanaf zeventig procent cacao).

Tip van de redactie:

Tencel beddengoed van Coco & Cici

Cococici 300x300 1

Genoten van dit artikel? Dit artikel stond in het blad Santé, dat maandelijks in de winkel ligt!