8 redenen om jezelf op 1 te zetten
20 november 2022
Goed voor jezelf zorgen is niet egoïstisch, het zou juist prioriteit moeten zijn. En dit is waarom.
1. Minder stress
Goed voor jezelf zorgen, is als het openen van een spaarrekening. Door geld opzij te zetten, bouw je een buffer op. En door jezelf te geven wat je nodig hebt, bouw je als het ware een mentale buffer op. Zo ben je beter opgewassen tegen stressmomenten en spring je minder snel uit je vel als je druk bent. Denk je nu: maar ik heb een bomvolle agenda en helemaal geen tijd om mezelf op een te zetten? Dat is geen excuus, want je hebt maar een paar minuten nodig. Stel je eens voor dat tijd geen rol zou spelen, wat zou je nu dan het beste kunnen doen om je beter te voelen? Een weekje naar de zon of een dagje spa boeken? Visualiseer dan dat je dat doet, want visualiseren geeft rust. En zo spek je die mentale spaarrekening.
2. Minder pijntjes
Ben je al tijden veel te druk of krop je emoties op en ga je maar door? Dan heb je een grotere kans om ziek te worden of allerlei pijntjes te krijgen, want je lichaam en geest zijn nauw verbonden. Reken daarmee af door lichamelijk contact te hebben met anderen: boek die massage of bezoek die kapper of pedicure. Door de oxytocine-aanmaak die daarmee wordt veroorzaakt, voel je je instant beter. En voel je je beter, dan heb je grote kans dat je weerstand daar ook van opknapt.
3. Minder vastgeroeste gewoontes
Puilt je agenda uit van de todo’s? Zorg dan dat je mentaal fit en gefocust bent. Dan ben je namelijk het meest productief en creatiever. Dit doe je bijvoorbeeld door je routine te doorbreken (tandenpoetsen met je andere hand of een nieuw recept uitproberen). Of nog beter: leer je jezelf een nieuwe gewoonte aan. Hierdoor maakt je brein nieuwe hersenverbindingen (neuronen) aan, waardoor je mentaal in topconditie blijft.
Check voor het aanleren van nieuwe gewoontes het nieuwste boek van de bestsellerauteur Ben Tiggelaar: ‘De ladder’. Sneak preview: bepaal wat de eerste vijf concrete, behapbare acties zijn. En minstens zo belangrijk: zorg voor een ijzersterk support-systeem. Dit is essentieel om nieuw gedrag blijvend te veranderen. Een support-systeem bestaat uit: cheerleaders (mensen die je stimuleren om niet af te haken), gelijkgestemden (mensen die hetzelfde doel hebben) en reminders voor de moeilijke valkuil-momenten, want die gaan er komen. Hierbij kun je denken aan een wekker die je eraan herinnert om een glas water achterover te klokken en een foto of collage met daarbij een beschrijving van het eindresultaat (het droomscenario).
4. Minder moody
Heb jij ’s ochtends opstartproblemen en ben je nadat de wekker is gegaan niet te genieten? Met een paar easy handelingen, kun je veel leed voor jezelf én je omgeving voorkomen. De eerste winst zit hem in het tijdstip dat je slaapt. Tussen middernacht en één uur ’s nachts is je lijf druk in de weer met herstelwerkzaamheden, zoals het repareren en aanmaken van lichaamscellen. Dit komt doordat rond dit tijdstip (alleen wanneer je slaapt) je groeihormoon een piek heeft. Maak er voor jezelf een gewoonte van om vóór elf uur ’s avonds in bed te liggen en te ontspannen. Hoe minder prikkels er zijn, hoe sneller je in slaap valt. Zo profiteer je volop van de natuurlijke onderhoudsbeurt van je lichaam en word je uitgerust wakker (doei ochtendhumeur!).
Twee andere effectieve wake-up-calls zijn:
- Drink meteen nadat de wekker is gegaan een groot glas water. Dit vitaliseert en activeert direct je lichaam, waardoor je sneller wakker wordt.
- Doe het licht aan. Dit remt de productie van het slaaphormoon melatonine en stimuleert de aanmaak van onder andere cortisol, je interne wekker.
- Produceer meteen bij het wakker worden een vette glimlach. Klinkt misschien als een mission impossible, maar try this out! Je bent snel minder moody.
5. Minder angst om iets te missen
Eigenlijk ben je uitgeput en snak je naar een avond op de bank met je favoriete serie en een reep chocola, maar je moet de deur uit voor een avondvullend programma. Hoe groter het gat is tussen wat je nodig hebt (fysiek) en wat je wilt (mind) en doet, hoe groter de kans op een kort lontje. Zodra body en mind op elkaar afgestemd zijn, ben je emotioneel in balans. Hoe je dit voor elkaar bokst? Verleg je focus van FOMO (fear of missing out), maar JOMO (joy of missing out). Toegeven aan je fysieke behoeftes (opladen, me-time) geeft vaak een duurzamere bevrediging dan de volle agenda (hoe epic ook!) van de mind.
6. Minder onzeker
Je uitstraling is een afspiegeling van hoe je je van binnen voelt. En door te stralen, vergroot je jouw gun-factor, omdat anderen dan eerder geneigd zijn om je iets te gunnen, naar je te luisteren en je te helpen.
Helaas kun je een pesthumeur of negatief zelfbeeld niet maskeren met een dikke laag make-up. Dus kan jouw zelfvertrouwen best een facelift gebruiken? Jezelf op numero uno zetten, hangt samen met zelfacceptatie. Werk aan je zelfbeeld door elke ochtend en avond met een glimlach vijf dingen tegen je spiegelbeeld te zeggen die je aan jezelf waardeert (innerlijk en/of uiterlijk). Als je dit 10 dagen achter elkaar (minimaal 5 keer per dag) doet, herprogrammeer je je onderbewustzijn en ga je het vanzelf geloven én uitstralen. Dát zijn de betere looks!
7. Minder twijfels en doemdenken
Ben jij kampioen in het verzinnen van doemscenario’s? Of vind je het lastig om snelle keuzes te maken? Stop de mentale chaos door uit te rusten tussen de oren. De effectiefste manier om dit te doen, is door actief te niksen. Bijvoorbeeld fietsen met tegenwind, sporten, skaten, stevig doorwandelen, bouncen op een trampoline of swingen op een lekkere beat. Zo verleg je je energie van je hoofd naar je lichaam, waardoor de gedachtestroom afneemt en je fysieke energie toeneemt. Win, win!
8. Minder energiedips
Word je soms overmand door een energiedip? Of heb je af en toe onbedwingbare snaaitrek? Voorkom een energielek, door regelmatig te checken in hoeverre jouw batterij nog is opgeladen.
Een tip die gegarandeerd werkt: elke keer als je jouw mobiele telefoon oplaadt, check je ook bij jezelf hoe jouw fysieke batterij ervoor staat. Geef dit een cijfer tussen 0 en 10 en pas je activiteiten hierop aan. Zo voorkom je dat dagelijkse beslommeringen ontaarden in energie- én mooddips. En wees matig met suikerrijke snacks. Suiker verstoort je bloedsuikerspiegel, waardoor je snel daarna nog meer trek en energiedips krijgt.
Ben jij in balans?
- 15 procent van de Nederlandse vrouwen geeft aan een burn-out te hebben of te hebben gehad, tegen 9 procent van de mannen. Dit bleek vorig jaar uit het Nationaal Salaris Onderzoek, gedaan door universiteit Nyenrode en carrièresite Intermediair.
- Mindfulness geeft meer innerlijke rust, wat de kans op stressklachten, burn-out en ziekteverzuim sterk verminderd, volgens Universiteit Amsterdam.
- Stress to impress: jongeren ervaren de meeste stress door het gevoel te moeten voldoen aan het perfecte plaatje.
Tekst: Esmir van Wering / Santé archief / Beeld: Getty Images