5 redenen waarom je niet afvalt en je wel gezond eet
19 mei 2024
Een van de belangrijkste stappen in het afvallen is gezond eten. Als je al een tijdje gezond eet, maar je niet tot nauwelijks afvalt, kan dit behoorlijk frustrerend zijn. Dit zijn 5 mogelijke redenen waarom je niet zo snel gewicht verliest.
Wil je gezonder leven en minder eten? Maar lukt het je maar niet om gewicht kwijt te raken? Dan is dit misschien wel de reden waarom je niet afvalt.
1 Je eet te veel
Voedingsmiddelen als kokosolie, avocado, kaas en noten scoren hoog in diëten, omdat ze veel goede vetten bevatten, waardoor ze snel een verzadigd gevoel bezorgen. Toch zijn deze voedingsmiddelen calorierijk. De portie grootte is hier van groot belang. Gemiddeld zou een kwart avocado al een verzadigd gevoel moeten geven. Hetzelfde geldt voor een ons noten. Misschien ook een reden waarom je niet afvalt.
Lees ook: Zoutarm dieet: dit zijn de 5 grootste voordelen
2 Calorierijke drankjes
Vloeistof is belangrijk in het afvalproces. Het ondersteunt namelijk de spijsvertering en helpt om gifstoffen uit je lichaam te verwijderen. Suikerhoudende dranken, vruchtensappen en een extra glas wijn dragen niet bij aan de verbetering van de spijsvertering. Deze suikers worden juist makkelijker in je lichaam opgenomen. Probeer veel plat en bruisend water te drinken, kies voor zwarte koffie en thee zonder suiker.
Tip: Drink 30 minuten voordat je gaat eten twee glazen water. Dit zorgt ervoor dat je honger minder wordt en je sneller voldaan gevoel hebt.
Lees ook: 8 tips om je gezonde leefstijl vol te houden op je werk
3 Je eet op de verkeerde tijdstippen
Of je nu de hele dag door aan het eten bent of jezelf uithongert. Beide acties zijn niet verstandig. Als je de hele dag eet is het voor je lichaam moeilijker om de calorieën te verbranden. Wacht je te lang met eten? Dan is de kans groot dat, wanneer je wel weer eet, je te veel eet. Probeer overdag elke drie tot vier uur te eten. Deze methode zorgt voor een bloedsuikerspiegel die op orde is, waardoor de vetreserves tussen de maaltijden door en ’s nachts makkelijker worden verbruikt.
4 Je eet te veel na het sporten
Drink jij na het sporten vaak een eiwitshake? De kans is groot dat je deze extra calorieën niet nodig hebt. Snacks voor en na het sporten kunnen nuttig zijn, maar dan moeten ze wel juist getimed en geproportioneerd zijn met de andere maaltijden die je eet. Is het meer dan twee uur geleden dat je voor het laatst hebt gegeten? Neem dan een snack voor het sporten. Hetzelfde geldt voor na het sporten. Duurt het twee uur voordat je volgende maaltijd op de planning staat? Neem dan een eiwitrijke snack om te helpen bij herstel.
5 Je slaapt niet genoeg
Wanneer je hoeveelheid slaap daalt, stijgt je gewicht. Slaaptekort zorgt voor opschudding in de hormonen die de eetlust en honger reguleren. Het vermindert de stof leptine, wat de eetlust onderdrukt en verhoogt de stof ghrelin, wat honger veroorzaakt. Mensen hebben gemiddeld 7,5 uur slaap per dag nodig. Denk niet dat je in één weekend slaap kunt in halen. Je lichaam heeft ritme nodig om de hormoonhuishouding op peil te houden. Wist je trouwens dat je met een Fitbit – zoals deze – automatisch je slaappatroon, hartslag en ademhaling kan bijhouden? Je draagt het horloge dag en nacht en kan op je horloge of je telefoon zien of je genoeg hebt geslapen. Zelfs als je denkt dat je goed hebt geslapen, kan het zijn dat je horloge aangeeft dat je toch veel wakker hebt gelegen, of maar een hele korte diepe slaap hebt gehad.
Bedenk ook dat gewicht verliezen soms nodig is voor je gezondheid, maar niet altijd nodig is om je goed te voelen. Gezond eten, genoeg bewegen en weinig stress is veel belangrijker.
Lees ook: de 5 beste sporten voor je lichaam
Tip van de redactie
Zet je vetverbranding in de hoogste versnelling met het ketodieet! Dit boek gidst je door 60 heerlijke, eenvoudige keto-gerechten en onthult hoe je moeiteloos en veilig overschakelt naar een ketogene levensstijl. Ontdek niet alleen gewichtsverlies maar ook andere verbazingwekkende gezondheidsvoordelen. Voor meer informatie klik op onderstaande button.
Het complete keto-dieet kookboek
TEKST MANON DAELMANS
BEELD GETTYIMAGES
Meer verhalen lezen? Neem nu een digitaal abonnement op Santé.