Brood 1000x1440

4 mythes over brood

Kan jij niet zonder je dagelijkse bammetje? Dan wil je deze feiten en mythes over brood zeker weten,

Nederlanders eten gemiddeld 49 kilo brood per jaar, terwijl dat vlak na de Tweede Wereldoorlog nog meer dan 80 procent was. We zijn kritischer gaan denken over brood: is het nu wel of niet gezond? En er zijn inmiddels genoeg populaire alternatieven. Volgens Fred Brouns, emeritus professor Health Food Innovation aan de Universiteit van Maastricht is brood over het algemeen een prima voedingsmiddel. “Brood past in een gezond eetpatroon en de meeste mensen kunnen het zonder problemen eten. Alleen voor mensen met de darmziekte coeliakie, ongeveer één procent van de Nederlanders, is brood eten ongezond. Ook voor mensen met het prikkelbaredarmsyndroom kan het goed zijn om niet te veel brood te eten. Maar ook dit is een kleine groep. Voor alle anderen is volkorenbrood een prima keuze. Het bevat veel voedingsvezels, voor een goede darmwerking en een vol gevoel . Daarnaast bevat het B-vitamines, waaronder foliumzuur én jodium – onmisbaar voor je schildklier en gezonde eierstokken, borsten, prostaat en hersenen.”

Niet alle brood is gezond

Toch betekent dit niet automatisch dat alle brood gezond is. Het bevat namelijk veel zetmeel (meervoudige suikers), wat zorgt voor een hoge glycemische index. Eet je een boterham, dan schiet je bloedsuikerspiegel daarna omhoog. Het maakt daarbij ook niet uit of je volkoren of wit brood eet: beide bevatten evenveel zetmeel en laten je bloedsuiker sneller pieken dan bijvoorbeeld een Marsreep. Toch is volkorenbrood meestal wel gezonder dan wit brood, omdat in het meel de hele graankorrel is gebruikt, mét alle vezels, vitaminen en mineralen. 

Wil je een gezondere keuze maken wanneer je brood koopt? Negeer dan alle fabrieksbroden met marketingnamen als Waldkorn, Oerbrood en Boerenlandbrood. Om ondanks een kort en snel bakproces toch volume te krijgen, worden hieraan hulpstoffen aan het deeg toegevoegd, zoals suiker en gist. Je lichaam kan niet goed tegen dit soort toevoegingen en snelle suikers. Kies liever voor ‘slow brood’ van de bakker, gebakken volgens een ambachtelijk en lang bakproces. Check op het etiket welke ingrediënten je bakker heeft gebruikt. Zie je als eerste ingrediënt volkorenmeel staan en ontbreekt bloem in het lijstje? Dan weet je zeker dat je een gezond volkorenbrood te pakken hebt. Een handige vuistregel is: hoe hoger het percentage volkorenmeel, hoe gezonder het brood.

Check ook deze vier broodmythes

1. Hoe bruiner het brood, hoe gezonder

Niet waar. De kleur van brood zegt niets over de gezondheid. Soms wordt brood namelijk bruiner gemaakt door er gebrande suiker aan toe te voegen. Brood gemaakt van volkorenmeel heeft vaak een lichtbruine kleur. En dat is dan wel weer gezonder dan brood gemaakt van wilt meel (= bloem), waarbij de gezonde zemel en kiem uit het meel zijn gezeefd.

2. Meergranenbrood is gezonder

Niet waar. Al stop je twintig soorten graan in een brood, als je het graan vervolgens maalt en zeeft tot bloem (wit meel), krijg je alsnog een witbrood gebaseerd op twintig granen. Als het meergranenbrood is gemaakt van volkorenmeel, is het een beetje gezonder dan gewoon volkorenbrood, door de toevoeging van pitten en zaden. 

3. We eten pas 10.000 jaar brood, daarom zijn onze darmen er niet aan gewend

Niet waar. We eten al meer dan 50.000 jaar brood, en al granen vanaf de steentijd. De darmen van de meeste mensen kunnen dan ook prima tegen granen.

4. Biologisch brood is gezonder

Niet per se waar. In biologisch brood zit vaak geen gejodeerd zout, wat het zelfs ongezonder maakt.

Tekst: Cindy Stello

Genoten van dit artikel? Dit artikel stond in het blad Santé, dat maandelijks in de winkel ligt!

Tip van de redactie

Philips Airfryer, best getest in 2022
Best getest in 2022
KLIK HIER