redenen-niet-zwanger

12 mogelijke redenen waarom je niet zwanger kan worden

Proberen jij en je partner al een tijdje zwanger te worden, maar wil het niet lukken? Dat is natuurlijk enorm vervelend, zeker als je niet weet wat de oorzaak is. Wij zijn uiteraard geen gynaecologen, maar we hebben een aantal mogelijke redenen voor je uitgewerkt. Lees je mee?

Lees ook: ‘4 dingen die je moet weten voor je een zwangerschapstest doet

1. Je cyclus en ovulatie zijn onregelmatig

Zwanger worden hangt nauw samen met een regelmatige menstruatie, ongeveer iedere 21 tot 35 dagen. Tijdens je ovulatie laat je eierstok een eitje los dat bevrucht kan worden. Maar dat moment is maar kort en je moet ovuleren om zwanger te kunnen raken. Het eitje overleeft ongeveer 24 uur, daarna moet je wachten tot je volgende cyclus. Helaas kunnen er verschillende redenen zijn waarom je cyclus onregelmatig is. Gelukkig is er veel wat je kunt doen om je cyclus weer regelmatig te krijgen én je kan ovulatietesten gebruiken om precies te zien wanneer je wél zwanger zou kunnen raken.

2. Je leeftijd kan invloed hebben

Waarschijnlijk wist je dit al, maar des te jonger je bent, des te makkelijker je zwanger kunt worden. Er is geen universele leeftijd waarbij vrouwen vruchtbaarheidsproblemen krijgen, maar je eivoorraad en de kwaliteit van je eitjes nemen snel af na je vijfendertigste. Nu kan je natuurlijk niet je leeftijd veranderen als je klaar bent om kinderen te krijgen, maar je kan wel kijken naar hoe je zwanger wordt. …

3. Je hebt geen gezond gewicht

Als je overgewicht of ondergewicht hebt, kan dat je vruchtbaarheid beïnvloeden, omdat het je ovulatie beïnvloedt. PCOS wordt vaak geassocieerd met obesitas omdat het de regulatie van insuline in je lichaam aantast. Ook draagt het bij aan onregelmatige ovulatie. Ondergewicht kan ook een onregelmatige cyclus opleveren. Wil je zwanger worden en kamp je met onder- of overgewicht? Probeer dan naar een gezond gewicht toe te werken, dat kan je vruchtbaarheid aanzienlijk bewegen.

4. Je partner is onvruchtbaar

Ook je partner kan natuurlijk met vruchtbaarheidsproblemen kampen. Van hormonale en genetische redenen tot omgevingsfactoren, jouw partner kan minder vruchtbaar zijn door een tal van redenen. Denk hierbij bijvoorbeeld aan een probleem met de hypofyse die hormonen in de testikels afgeeft, een blokkade of blootstelling aan toxinen en chemicaliën zoals alcohol en drugs. Hoe je daarachter komt? Laat een grondig onderzoek uitvoeren waarbij het sperma wordt getest op allerlei factoren, van hoeveelheid en vorm tot de beweeglijkheid. Ook helpt een gebalanceerd dieet en regelmatig bewegen, stoppen met roken en het slikken van dagelijkse multivitaminen.

5. Je hebt endometriose

Endometriose – een aandoening waarbij het endometriumweefsel buiten de baarmoeder groeit, bijvoorbeeld in eierstokken – is niet alleen enorm pijnlijk, maar kan ook de kans op een zwangerschap verminderen. De aandoening kan namelijk ontstekingen en pijn veroorzaken op de plek waar het weefsel iedere maand afbreekt, maar niet uitgescheiden kan worden. Hierdoor kan littekenweefsel ontstaan, wat op z’n beurt je vruchtbaarheid kan beïnvloeden, bijvoorbeeld door je eileiders te blokkeren. Het is niet onmogelijk om op natuurlijke wijze zwanger te worden als je endometriose hebt, maar het kan ook geen kwaad om naar alternatieve methoden te kijken en deze te bespreken met je arts.  

6. Je eileider is verstopt

Een verstopte eileider kan het resultaat zijn van endometriose of ander littekenweefsel. Hierdoor kan het eitje niet in de baarmoeder komen om daar bevrucht te worden. Een operatie kan deze blokkade helpen opheffen. Je kunt ook een onderzoek laten uitvoeren om te kijken in hoeverre je eierstokken geblokkeerd zijn, een hysterosalpingografie genoemd. Hierbij wordt er een kleurstof geïnjecteerd om na te gaan of je eierstokken geblokkeerd zijn of niet. Ook kan deze procedure er soms voor zorgen dat de blokkade wordt opgeheven.

7. Je hebt misschien PCOS

Het zou kunnen dat je nog niet zwanger bent geraakt omdat je kampt met PCOS. Polycystisch ovarisch syndroom (PCOS) komt bij een op de tien vrouwen voor en beïnvloedt je ovulatie. Wanneer je PCOS hebt zijn de hormonen die je nodig hebt om een eitje te laten rijpen niet aanwezig, waardoor er geen eisprong ontstaat en er cystes kunnen vormen op je eierstokken. Andere symptomen zijn abnormale haargroei, acne, overgewicht, depressieklachten en een hoge bloeddruk. Als je PCOS hebt, betekent dat niet direct dat je geen kinderen kunt krijgen, maar het beïnvloedt waarschijnlijk wel je ovulatie. Bespreek daarom de mogelijkheden met je huisarts om de aandoening te behandelen.

8. Je hebt wellicht een medische aandoening

Er kunnen ook andere gezondheidsproblemen spelen die je kans op een zwangerschap verminderen. Denk bijvoorbeeld aan auto-immuunziekten zoals lupus die je ovulatie beïnvloeden, of een eerdere SOA, waardoor je eileiders geblokkeerd raken. Ook kan bepaalde medicatie, zoals antidepressiva, invloed op je vruchtbaarheid hebben omdat ze je hormonen beïnvloeden.

9. Je hebt last van vleesbomen

Een andere mogelijke (en pijnlijke) oorzaak van vruchtbaarheidsproblemen is het hebben van vleesbomen. Vleesbomen zijn goedaardige tumoren die in je baarmoeder groeien. Ze kunnen ervoor zorgen dat een bevrucht eitje zich niet kan innestelen. Vermoed je een vleesboom te hebben? Je arts kan onderzoeken en echo’s uitvoeren om erachter te komen of je ze vruchtbaarheid beïnvloeden. Ook kunnen ze operatief worden verwijderd als dat nodig is.

10. Je bent net gestopt met anticonceptie

Wanneer je besluit om te proberen zwanger te raken en je stopt met de pil, kan het even duren voordat je zwanger raakt. Dat hoeft niet altijd het geval te zijn. Bij de een duurt het een aantal maanden voordat ze weer gaan ovuleren, bij de ander gebeurt dat direct weer. Lukt het niet gelijk? Geef je lichaam dan de tijd om zichzelf te herstellen. Duurt het bijna een jaar en lukt het nog niet? Ga dan voor de zekerheid langs de gynaecoloog.

11. Je ervaart te veel stress

Ook stress kan je kans op een zwangerschap aanzienlijk verminderen. Het stresshormoon, cortisol, kan je andere hormonen beïnvloeden, waardoor je minder regelmatig ovuleert of ongesteld wordt. Chronische stress kun je het beste aanpakken met mindfulness-oefeningen en ontspannende activiteiten zoals yoga, acupunctuur en massages. Ook helpt het natuurlijk niet als je stress krijgt van het proces om zwanger te raken…

12. Je probeert het nog niet lang genoeg

Zijn jullie nu een paar maanden aan het proberen zwanger te raken zonder succes? Ga er dan nog niet direct vanuit dat je onvruchtbaar bent. De term ‘onvruchtbaar’ komt namelijk pas naar voren als je na een jaar regelmatig onbeschermde seks (ongeveer om de dag seks hebben als je ovuleert) nog niet zwanger bent. Het kan tevens met je leeftijd te maken hebben; vrouwen onder de 35 kunnen het beste tot een jaar wachten voor ze medische hulp inschakelen, maar vrouwen boven de 35 kunnen dat beter na een maand of zes doen.

Bron: Womenshealthmag.com/uk

Gerelateerde artikelen