Franse vissoep

Zo maak je de lekkerste Franse vissoep

Snel en gezond een soepje in elkaar draaien, is makkelijker dan je denkt. Met deze stappen maak jij eenvoudig een grote pan vol met verse soep.

 

Bepaal de soort soep


Soepen kan je onderverdelen in twee categorieën: helder en gebonden. Bepaal eerst welke soort je wilt gaan maken. Kies daarna pas de ingrediënten en smaakmakers.

  • Heldere soep: bestaat uit een heldere bouillon, groenten en/of vlees.
  • Gebonden soep: onder te verdelen in pureesoep (een moes van bepaalde ingrediënten), crème soep (afgemaakt met room) en veloutésoepen (gezeefd en daarna gebonden met een mengsel van eierdooier, room en boter).

Een gebonden soep vult vaak meer dan een heldere soep. Het bevat over het algemeen meer calorieën en verzadigde vetten door het bindmiddel en de room die in de soep zitten. Welke variant je ook kiest, de basis is voor elke soep hetzelfde. Die maak je door in wat olie een gesnipperd uitje en een klein beetje knoflook te fruiten.

Lees ook: ’10 manieren om meer groente te eten’

Voeg groenten toe


Groenten zorgen voor extra vitaminen en koolhydraten. Prei, courgette, broccoli, pompoen, champignons en penen zijn populaire groenten voor in de soep. Wist je dat een vergeten groente als rammenas ook heel geschikt is? Rammenas staat ook wel bekend als ‘de zwarte radijs’ en zit bomvol vitamine B en C.

Probeer deze combinaties eens:

  • Bloemkoolsoep met aardappel, rauwe ham en crème fraîche.
  • Witlofsoep met courgette en kaas.
  • Bruine bonensoep met een uitje, wortel en prei voor een heerlijke, vullende soep. Je kunt de bonen ook vervangen door linzen.

Ga voor een powerbooster

Om van je soep een nog gezondere maaltijd te maken, kun je een booster toevoegen. Wil je een dikkere soep? Dan kun je er bijvoorbeeld een avocado in verwerken. Een lepel chiazaad of quinoa geeft je soep meer bite en zorgt ervoor dat je sneller vol zit. Ook een plukje kiemgroente kan veel doen voor je soep. Het staat leuk ter garnering en is heel gezond.

Geef je soep smaak


Tijd om je soep te kruiden! Een beetje peper en zout kan nooit kwaad, maar kies ook eens voor een meer uitgesproken smaak.

  • Munt past heel goed bij spinaziesoep, net als een rode chilipeper.
  • Maak je bloemkoolsoep? Voeg dan een paar saffraandraadjes toe. Saffraan geeft een rijke en warme smaak.
  • Vervang peterselie en basilicum voor een paar takjes tijm. Dat proeft net even anders.
  • Kurkuma past goed bij een rode linzensoep of uiensoep.
  • Bij een wortelsoep smaakt gember erg lekker.
  • Venkelzaad kun je prima combineren met tomaat in een vissoepje.

Kies een goede topping


Niet alleen de smaak moet goed zijn: het oog wil ook wat. Besteed daarom ook aandacht aan de garnering.

  • Hak bijvoorbeeld een handje geroosterde noten fijn en strooi ze over de soep.
  • Garneer met een paar blaadjes munt of basilicum.
  • Strooi er wat kruiden overheen.
  • Voeg een laatste lepel room toe.

Zo maak je de lekkerste Franse vissoep

Ingrediënten:

Voor 4-6 personen:

Voor de soep:

  • 1 kg gemengde verse vis (zoals rode poon, zeebaars, makreel, kabeljauw, mul, schelvis)
  • 500 g schelpdieren (zoals mosselen, kokkels)
  • 200 g garnalen of langoustines
  • 1 ui, fijngesneden
  • 1 prei, fijngesneden
  • 1 venkelknol, fijngesneden
  • 4 teentjes knoflook, fijngehakt
  • 4 grote tomaten, ontveld en in stukjes gesneden
  • 2 laurierblaadjes
  • 1 takje tijm
  • 1 takje rozemarijn
  • 1 mespuntje saffraan
  • 1 schil van een sinaasappel
  • 1/2 liter droge witte wijn
  • 1,5 liter visbouillon (kan ook van viskoppen of graten worden getrokken)
  • 4 eetlepels olijfolie
  • Zout en peper naar smaak

Voor de rouille (traditionele saus erbij):

  • 2 teentjes knoflook
  • 1 eidooier
  • 1 mespuntje saffraan
  • 1 sneetje oud brood, geweekt in water
  • 1 rode peper, zonder zaadjes en fijngesneden
  • 100 ml olijfolie
  • Zout naar smaak

Optioneel:

  • Stokbrood, in sneetjes gesneden en geroosterd om te serveren.

Bereidingswijze:

1. Voorbereiding van de soep:

  1. Voorbereidende stappen: Maak de vis schoon en snijd in grote stukken. Zet apart. Maak de schelpdieren schoon en spoel ze goed af. Pel de garnalen.
  2. De basis van de bouillon maken: Verhit de olijfolie in een grote soeppan en fruit de ui, prei, venkel en knoflook tot ze zacht zijn. Voeg de tomaten, laurierblaadjes, tijm, rozemarijn, sinaasappelschil en saffraan toe. Roer alles goed door en laat het een paar minuten sudderen.
  3. De soep afmaken: Voeg de witte wijn toe en laat het even koken om de alcohol te laten verdampen. Schenk de visbouillon erbij en breng de soep aan de kook. Zet het vuur lager en laat de soep ongeveer 30 minuten zachtjes pruttelen.

2. Voeg de vis en schelpdieren toe:

  1. Vis en schelpdieren: Voeg eerst de stevige vissoorten toe, zoals rode poon en zeebaars, en laat ze 5-7 minuten koken. Voeg daarna de zachtere vis, garnalen en schelpdieren toe en kook nog eens 5-7 minuten, totdat alles gaar is en de schelpdieren open zijn.

3. Voor de rouille:

  1. Rouille maken: Pureer de knoflook, saffraan, peper en het geweekte brood tot een pasta. Voeg de eidooier toe en klop langzaam de olijfolie erdoorheen tot je een dikke saus hebt. Breng op smaak met zout.

4. Serveren:

  1. Serveren: Serveer de bouillabaisse heet, samen met de rouille en het geroosterde stokbrood. Je kunt het brood in de soep dopen of met een laagje rouille bestrijken.

Tips:

  • Gebruik zoveel mogelijk verse vis voor de beste smaak.
  • Bouillabaisse kan variëren in ingrediënten afhankelijk van de beschikbare vis, maar de essentie ligt in de saffraan, de kruiden en de rijke bouillon.

 Tekst: Mara Ruijter

Recept: Manon Daelmans

Beeld Getty Images