Wat is hoisinsaus?
23 maart 2019
Hoisinsaus is de ideale smaakmaker bij vlees- en visgerechten. Maar je kunt er nog veel meer mee: van wokken tot dippen.
Hoisinsaus als smaakmaker
Hoisinsaus is een stroperige, bijna zwarte saus met zoet-hartige smaak, gemaakt van gefermenteerde sojabonen. De saus komt uit China, waar het vooral wordt gebruikt om vleesgerechten op smaak te brengen. Het wordt onder de naam ‘zwarte saus’ ook gebruikt in de Vietnamese keuken. Daar vind je het terug in noedelsoepen als pho.
De ingrediënten van hoisinsaus
Het klassieke recept bestaat uit gefermenteerde sojabonen, rijstazijn, knoflook, rode pepers, suiker, zout en water. Hoisinsaus kun je kant en klaar in de supermarkt kopen. Op de ingrediëntenlijst van Conimex staat het volgende: sojasaus 28,5% (sojaboon, tarwe, water, zout, E210), suiker, water, knoflook, zout, gebrande suikerstroop, gemodificeerd maiszetmeel, chili, E202.
Lees ook: Zo maak je zelf hoisinsaus
Hoe gebruik je hoisinsaus?
- Breng je marinade op smaak met hoisinsaus.
- Gebruik het in een wokgerecht met groenten (en kip).
- Schenk de saus in een kommetje en dip er groente sticks of spring rolls in.
- Glaceer geroosterde kip met hoisinsaus.
- Maak een vleesgerecht als pekingeend smaakvoller door er hoisinsaus bij te serveren.
- Roer een theelepel hoisinsaus door de noedelsoep voor een zoetere smaak.
- Vind je de smaak van hoisinsaus iets te sterk? Verdun het dan met water of olie.
Dit artikel verscheen eerder in het aprilnummer van Santé 2018 | Tekst: Mara Ruijter | Beeld: Shutterstock