Wat is het verschil tussen kwark en yoghurt?
3 december 2024
Kwark en yoghurt zijn allebei geliefd als ontbijt of tussendoortje. Maar wat is eigenlijk het verschil tussen deze twee producten? We leggen het je uit!
Structuur en smaak
Het verschil tussen kwark en yoghurt is dat kwark dikker en steviger is dan yoghurt en qua structuur een beetje lijkt op zachte kaas. De smaak van kwark is mild en minder zuur. Yoghurt is dunner en heeft een frissere, zuurdere smaak.
Verschil kwark en yoghurt
Het grootste verschil tussen yoghurt en kwark zit in de manier waarop ze gemaakt worden. Kwark wordt gemaakt door melk te mengen met speciale bacteriën waarna er een stofje toegevoegd wordt die de melk laat stollen. Het mengsel wordt uitgelekt en hierdoor krijgt kwark een stevige structuur. Yoghurt daarentegen ontstaat door melk te fermenteren met andere bacteriën. Dit proces zorgt ervoor dat de yoghurt een frisse en romige textuur krijgt. Als je gek bent op yoghurt maar houdt van een dikkere structuur, is Griekse yoghurt een goede keuze.
Lees ook: ‘Wat is toch dat laagje water op yoghurt?’
Eiwitten
Daarnaast bevat kwark meer eiwitten en dat zorgt ervoor dat kwark geliefd is bij sporters en mensen die een eiwitrijk dieet volgen. Yoghurt bevat over het algemeen iets minder eiwit, maar is nog steeds een gezonde keuze.
Lees ook: ‘3 manieren waarop je meer kunt halen uit je yoghurtontbijt’
Beeld: Getty Images