fermenteren

Wat betekent fermenteren?

Je grootmoeder was waarschijnlijk de laatste telg van je familie die fermenteren net zo gewoon vond als dat jij een eitje bakken vindt.

De oudste bewijzen van deze manier van voedsel bewerken, dateren van ruim tienduizend jaar voor het begin van onze jaartelling. Fermenteren betekent eigenlijk gewoon het bewerken van voedsel, zodat het langer houdbaar blijft. Door de komst van de koelkast en de moderne voedingsindustrie (extreme verhitting en de toevoeging van conserveringsmiddelen) is fermenteren uit de moderne keuken verdwenen. Inmiddels hebben sommige foodies het opnieuw ontdekt. Steeds vaker zie je een kok met kimchi en weckpotten in de weer. 

De betekenis van fermenteren

Fermentatie is een proces waarbij micro-organismen, zoals bacteriën, schimmels en gisten, worden gebruikt om een voedingsmiddel te veranderen. Door warmte, zuurstof, vocht en de toevoeging van ingrediënten als zout en kruiden gaan micro-organismen groeien. Daarbij maken ze enzymen aan, die bepaalde voedingsstoffen (zoals koolhydraten en eiwitten) afbreken en de smaak, geur, verteerbaarheid, houdbaarheid en het uiterlijk van het product veranderen. Dat klinkt heel spannend, maar een groot deel van het voedsel dat we elke dag eten is gefermenteerd. Denk maar aan brood, bier, wijn, kaas, yoghurt, karnemelk, kwark, crème fraîche, zuurdesembrood enzovoort. Deze producten zijn in een fabriek gefermenteerd en koop je kant-en-klaar in de supermarkt. Wil je voor een maximaal gezondheidseffect gaan, dan kun je toch het best zelf je handen uit de mouwen (en in het zuur) te moeten steken.

Lees ook: ‘Fermenteren in 6 simpele stappen’

550x666

KOOP HIER

550x703

KOOP HIER

550x675

KOOP HIER

Bron: Archief | Beeld: Getty Images