Zelf kefir maken, zo doe je dat
17 september 2024
Kefir lijkt op yoghurt, maar dat is het niet. De witte superfoodkorrels bestaan uit bacteriën en gisten. Met de korrels kun je heel makkelijk zelf kefir maken. Kefir is heel gezond. Je kunt het bijvoorbeeld gebruiken bij je ontbijt, als toetje of in een smoothie. Zo maak je het zelf.
Kefir is een gefermenteerde drank die traditioneel wordt gemaakt van melk, maar het kan ook worden gemaakt van andere vloeistoffen zoals water of kokosmelk. Het is bekend om zijn probiotische eigenschappen en gezondheidsvoordelen. Zo maak je het zelf:
Kefir wordt gemaakt met behulp van kefirkorrels, een combinatie van bacteriën en gisten die in een matrix van eiwitten, lipiden en suikers leven. Deze korrels lijken op kleine bloemkoolroosjes.
De korrels worden toegevoegd aan melk of een andere vloeistof en laten dit mengsel fermenteren bij kamertemperatuur gedurende 24-48 uur. Tijdens dit proces verteren de micro-organismen de suikers in de vloeistof, wat resulteert in de productie van melkzuur, koolzuur en een kleine hoeveelheid alcohol.
Zo gezond is kefir
Kefir is rijk aan vitamines en mineralen, zoals calcium, magnesium, vitamine B12, vitamine K2, en biotine. Door het fermentatieproces wordt een groot deel van de lactose in melk afgebroken, waardoor melkkefir vaak beter verteerbaar is voor mensen met lactose-intolerantie. De probiotische bacteriën in kefir kunnen helpen bij het bestrijden van schadelijke bacteriën en gisten in het lichaam.
Zo maak je zelf kefir
Je kunt kefirproducten kant-en-klaar kopen, maar ook zelf maken. Bij de natuurwinkel of via internet zijn kefirkorrels te koop. Aan de korrels voeg je melk toe. De korrels met de melk laat je een dag fermenteren in een weckpot; dan is je ‘yoghurtdrankje’ klaar. Een deel van de korrels schep of zeef je eruit (met een plastic zeef, metaal tast de korrels aan) om daar weer nieuwe kefir mee te maken.
Lees ook: 5 redenen waarom kaneel zo gezond is
Tip van de redactie
Ontdek de kracht van Lifestyle Medicine in de strijd tegen chronische ziektes zoals diabetes en hartkwalen. Dit basisboek onthult de zeven pijlers voor een gezonder leven: van voeding tot mindset. Een weg naar een langer, gezonder en gelukkiger leven. Voor meer informatie klik op onderstaande button.
Je levensstijl als medicijn
TEKST MANON DAELMANS
BEELD GETTY IMAGES