Schermafbeelding 2025 03 19 Om 13.25.16

Wil je proberen: orzo met gekaramelliseerde paprika

Met een gezonde leefstijl kun je veel ziekten voorkomen, daarvan is huisarts Elise Janssen (31) – ook wel bekend als Dokter Elise – heilig overtuigd. In haar spreekkamer én via Instagram inspireert ze anderen om goed voor zichzelf te zorgen.

Wij delen één van haar heerlijke recepten.

Orzo met gekaramelliseerde paprika
Voor 2 personen

Ingrediënten

• 140 g (volkoren) orzo
• 250 gram kipfilet/kippendijfilet, of vega: 300 g witte bonen
• 1 tl knoflookpoeder
• 3 el olijfolie
• versgemalen zwarte peper
• 1⁄2 tl low sodium zout
• sap van 1⁄2 citroen
• 1 rode ui
• 2 tenen knoflook
• 250 g champignons
• 2 rode zoete puntpaprika’s
• 2 bosuien
• 50 g feta
• 2 el zongedroogde-tomatentapenade
• 500 g cherrytomaten
• 1 el honing
• 200 g verse spinazie
• 1 tl gerookte-paprikapoeder

Zo maak je het:

Kook de orzo volgens de aanwijzingen op de ver- pakking. Snijd de kip in stukjes en meng in een kom met de knoflookpoeder, 2 eetlepels olijfolie, een snuf peper, het zout en de helft van het citroensap. Zet apart.

Snipper de ui en knoflook, snijd de champignons in plakjes, de paprika’s in reepjes en de bosuien in ringetjes. Verkruimel de feta. Verhit een koekenpan en bak de kip (je hoeft geen olijfolie meer in te pan te doen) op hoog vuur zo’n 6-7 minuten bijna gaar.

Verhit de resterende eetlepel olijfolie in een hapjespan. Voeg de uien, paprika’s en zongedroog- de-tomatentapenade toe. Laat op halfhoog vuur ongeveer 4 minuten bakken. Doe de cherrytomaten en honing erbij en bak nog 4 minuten.

Voeg aan de koekenpan met de bijna-gare kip de champignons toe en handje voor handje de spinazie. Bak tot alle spinazie geslonken is; dit duurt ongeveer 4 minuten.

Voeg aan de hapjespan de knoflook toe zodra de cherrytomaten lekker plakkerig zijn en uit elkaar vallen. Ga je voor de vega-optie? Voeg dan bij deze stap de witte bonen toe. Strooi er de gerookte paprikapoeder en flink wat versgemalen peper overheen en bak nog 4 minuten.

Schep het kip-spinazie-champignonmengsel bij de tomaatjes en gekaramelliseerde paprika-ui en roer door elkaar.
Voeg als laatste de gekookte orzo toe en meng door elkaar. Breng eventueel verder op smaak met extra peper of paprikapoeder.

Schep de orzo op borden, top af met feta en bosui, besprenkel met de rest van het citroensap en maal er nog een beetje peper over. Smakelijk!

Wist je dat?

Orzo lijkt op rijst, maar is eigenlijk een pastasoort! Door te kiezen voor de volkoren variant, krijg je meer dan 2 keer zoveel vezels binnen als de niet-volkoren variant! En dat draagt weer bij aan de gezondheid van je hart, vaten en darmen.

Dit recept komt uit het boek Gezond(er) met Dokter Elise, Elise Janssen € 25,99 (Volt)

Wie is dokter Elise?

Elise Janssen verruilde Maastricht voor Amsterdam om geneeskunde te studeren. In 2018 studeerde ze af, waarna ze een paar jaar als basis- arts werkte. Inmiddels is ze bijna afgestudeerd als huisarts. Naast haar werk startte Elise in 2022 een Instagram-kanaal (133.000 volgers), waar ze praktische tips geeft voor een gezondere leefstijl. Ook ontkracht ze via dit account hardnekkige gezondheidsmythes. In april verschijnt Elises eerste boek: Gezond(er) met dokter Elise (€ 25,99 Volt). Elise woont met haar vriend in Amsterdam.
Instagram: DokterElise_

Tekst/beeld: dokter Elise

Elise Janssen

Uit andere media