Schermafbeelding 2025 03 19 Om 13.22.08

Van carrotcake tot bosbessen: recept voor een heerlijk cake-ontbijt

Met een gezonde leefstijl kun je veel ziekten voorkomen, daarvan is huisarts Elise Janssen (31) – ook wel bekend als Dokter Elise – heilig overtuigd. In haar spreekkamer én via Instagram inspireert ze anderen om goed voor zichzelf te zorgen.

Wij delen één van haar heerlijke recepten.

Cake-ontbijt Voor 1 persoon

Ingrediënten

• 1 rijpe banaan
• 1ei
• 30 g havervlokken of fijne havermout (allebei voedzaam en lekker)
• 1 tl kaneel of speculaaskruiden

Bosbessencake-ontbijt

• 60 g diepvriesbosvruchten

Bieten-chocoladecake-ontbijt

• 2 el kersen of ander rood fruit (vers of diepvries)
• 1 gepelde gekookte rode biet (ongeveer 60 gram)
• 1 el cacaopoeder

Carrotcake-ontbijt

• 40 g (1 klein handje) geraspte wortel

Tropisch cake-ontbijt

• 1 passievrucht (ontdooid uit de diepvries of vers)
• 50 g mango

Zo maak je het:

1. Ieder cake-ontbijt begint met dezelfde basis: prak in een magnetronbestendig schaaltje 1 rijpe banaan fijn met een vork, voeg 1 rauw ei, 30 gram haver- mout en 1 theelepel kaneel of speculaaskruiden toe. Roer goed door elkaar.
2. Voeg vervolgens de specifieke ingrediënten toe dat per cake-ontbijtvariatie verschilt. Zet 2-3 minnuten in de magnetron op vol vermogen, tot het cakeje niet meer zacht is. Geen magnetron in huis? Zet je cake-ontbijt in een ovenbestendige mok of kom gedurende 15 minuten op 190 graden in de oven.
3. Top af met 2 eetlepels yoghurt en 1 handje noten en zaden. Wil je het iets zoeter hebben? Voeg dan per cake-ontbijt 1 gehakte dadel toe of top af met nog wat extra vers fruit. Geniet!

Tip!

Wist je dat je ook een heerlijke apple crumble uit de pan kunt maken met dit recept? Snijd 1 appel (elstar) in kleine stukjes en bak de appelstukjes even in de pan met wat kaneel. Meng in een kom de ingrediënten voor het basisrecept van het cake-ontbijt (havermout, banaan, ei, kaneel) en voeg het mengsel toe aan de appel in de pan. Bak een aantal minuten op hoog vuur. Je hele huis gaat heerlijk ruiken! Schep de crumble in een schaaltje en top af met yoghurt en noten.

Dit recept komt uit het boek Gezond(er) met Dokter Elise, Elise Janssen € 25,99 (Volt)

Wie is dokter Elise?

Elise Janssen verruilde Maastricht voor Amsterdam om geneeskunde te studeren. In 2018 studeerde ze af, waarna ze een paar jaar als basis- arts werkte. Inmiddels is ze bijna afgestudeerd als huisarts. Naast haar werk startte Elise in 2022 een Instagram-kanaal (133.000 volgers), waar ze praktische tips geeft voor een gezondere leefstijl. Ook ontkracht ze via dit account hardnekkige gezondheidsmythes. In april verschijnt Elises eerste boek: Gezond(er) met dokter Elise (€ 25,99 Volt). Elise woont met haar vriend in Amsterdam.
Instagram: DokterElise_

Tekst/beeld: dokter Elise

Elise Janssen

Uit andere media