Kombu

Recept voor in kombu ingepakte groenten met dip

Als je iets lekkers op tafel wilt toveren denk je niet meteen aan zeewier. Of toch wel? Het boek Koken met zeewier van Anne Fleur Sanders is een eyeopener! Zeewier is rijk van smaak en extreem gezond. Alle reden om deze zomer deze smakelijke recepten te proberen! Deze 2 recepten komen uit Proef de zee – Koken met zeewier, Ruim 50 gezonde gerechten met de zilte smaak van de zee.

In kombu ingepakte groenten met een dip van gepofte knoflook en karwij

Voor 4 personen

In plaats van aluminiumfolie of zoutkorst pof je de groenten in een jasje van zeewier. Dit heeft veel voordelen! Het jasje zorgt ervoor dat je de groente helemaal afsluit zodat de stoom niet weg kan en de groente gaart. Het zeewier geeft een subtiele smaak af aan de groente en dient daarnaast als smaakversterker. En, de verpakking hoef je niet weg te gooien. Deze eet je gewoon lekker op! Gebruik voor dit gerecht ook eens aardpeer, aardappel of zoete aardappel en varieer met verschillende soorten verse kruiden. Je kunt zelfs een visfilet inpakken. De bereidingstijd is dan een stuk korter.

Ingrediënten 

  • 50 g gedroogde kombu royal of 150 g verse kombu royal  
  • 1 koolrabi  
  • 3 gele bieten  
  • ¼ pompoen  
  • 1 bol verse knoflook  
  • 2 sjalotten  
  • paar takjes verse tijm, salie, rozemarijn, kervel, etc.
  • 200 g Griekse yoghurt of crème fraîche
  • 3 el citroensap
  • 1 tl karwijzaad, gemalen zwarte peper
  • zeezoutvlokken

Bereiding 

  • Verwarm de oven voor tot 180 graden. Laat de kombu royal 10 min. weken in koud water en giet af. (Wanneer je verse kombu royal of wakame gebruikt, spoel deze dan af.)
  • Boen de groenten goed schoon. Snijd de takjes van de koolrabi kort af. Snijd de pompoen in tweeën of drieën. Als je een biologische pompoen gebruikt, kun je de schil laten zitten, anders moet je de stukken even schillen. De bol knoflook behoudt ook zijn schil. Verwijder de schil van de sjalotten, maar laat ongesneden.
  • Beleg de groenten met verse kruiden en verpak ze in een laagje kombu royal. Zorg dat er geen openingen ontstaan en dat alles goed strak verpakt is. Bind eventueel op met slagerstouw.
  • Leg de pakketjes op een met bakpapier beklede bakplaat en schuif ze in de oven tot de groenten gaar zijn. Dit duurt minstens een uur. Controleer de gaarheid door er met een mesje in te prikken. De groenten hebben verschillende gaartijden. Zolang de sjalot, knoflook en pompoen maar gaar zijn, is het goed. De bieten en koolrabi kun je ook prima halfgaar eten.

Wil je graag het boek Koken met zeewier lezen? Klik dan voor meer informatie op onderstaande button.

Anne Fleur Sanders, € 19,99, Uitgeverij Terra