spaanse tortilla

Dit is de zomerhit: Spaanse aardappelomelet

Deze heerlijke Spaanse aardappelommelet – of tortilla – is ook koud heerlijk. Ideaal voor een zomerse picknick.

Deze tortilla maak je met aardappel en heel veel groente en je bakt m op een laag vuur.

Ingrediënten

  • 4 middelgrote aardappelen
  • 1 middelgrote ui
  • 6 grote eieren
  • Zout naar smaak
  • Peper naar smaak
  • Olijfolie (ongeveer 200 ml)

Bereiding van de tortilla

  1. Voorbereiden van de ingrediënten:
    • Schil de aardappelen en snijd ze in dunne plakjes van ongeveer 3-4 mm dik.
    • Schil en snijd de ui in dunne halve ringen.
  2. Bakken van aardappelen en uien:
    • Verhit een flinke hoeveelheid olijfolie in een grote koekenpan op middelhoog vuur. De olie moet heet zijn, maar niet rokend.
    • Voeg de aardappelschijfjes toe aan de pan en bak ze zachtjes. Roer af en toe om ervoor te zorgen dat ze gelijkmatig garen.
    • Voeg na een paar minuten de gesneden ui toe aan de aardappelen en bak ze samen verder totdat de aardappelen zacht zijn. Dit duurt ongeveer 15-20 minuten. De aardappelen moeten gaar zijn, maar niet knapperig.
  3. Meng de eieren:
    • Klop ondertussen de eieren in een grote kom en voeg een snufje zout toe.
    • Wanneer de aardappelen en uien gaar zijn, haal ze uit de pan met een schuimspaan en voeg ze toe aan de kom met geklopte eieren. Meng goed door elkaar zodat alle aardappelen en uien bedekt zijn met ei.
  4. Omelet bakken:
    • Giet het overtollige vet uit de pan, maar laat een dun laagje olie achter.
    • Giet het ei-aardappelmengsel terug in de pan en verspreid het gelijkmatig.
    • Kook de omelet op laag vuur totdat de onderkant goudbruin is en de bovenkant bijna gestold is, dit duurt ongeveer 6-8 minuten.
  5. Omelet omdraaien:
    • Om de omelet om te draaien, plaats een groot bord over de pan en keer de pan snel om, zodat de omelet op het bord ligt.
    • Voeg indien nodig nog een beetje olie toe aan de pan en schuif de omelet terug in de pan met de ongebakken kant naar beneden.
    • Bak nog eens 3-5 minuten, totdat de omelet volledig gaar is.
  6. Serveren:
    • Laat de omelet iets afkoelen voordat je hem in punten snijdt.
    • Serveer warm of op kamertemperatuur. Spaanse aardappelomelet is ook heerlijk als tapa, koud geserveerd.
  7. Eet smakelijk!

Tip van de redactie

Verken de wereld van eenvoud met Yotam Ottolenghi’s nieuwe kookboek SIMPEL! Meer dan 130 onweerstaanbare en snel te bereiden gerechten sieren de pagina’s, zonder in te boeten op smaak of verrassing. Laat je betoveren door kleurrijke foto’s en ontdek recepten die zowel oogstrelend als verleidelijk zijn. Voor meer informatie klik op onderstaande button.


Tekst en recept: Manon Daelmans

Beeld Getty IMages