Recept voor Flammkuchen

Flammkuchen recept

Flammkuchen lijken op pizza’s, maar dan op een flinterdunne bodem van brooddeeg. In Duitsland zijn ze al jaren populair, maar ook in Nederland veroveren Flammkuchen de supermarktschappen. Met dit recept maak je zelf Flammkuchen.

Wist je dat… Oorspronkelijk werden Flammkuchen gemaakt terwijl de oven opwarmde. Door ondertussen een Flammkuche in de oven te leggen werd voorkomen dat de warmte verloren ging.

Zelf Flammkuchen maken
Hieronder vind je het recept van een traditionele Flammkuche, maar laat vooral je fantasie erop los, ook met andere ingrediënten zijn Flammkuchen heerlijk.

Ingrediënten
250 g bloem
zout
(zonnebloem) olie
2 grote uien, in ringen gesneden
120 g spekreepjes
20 g boter
100 gram Fromage blanc
100 ml crème fraîche
peper
nootmuskaat
     
Aan de slag
Meng de bloem, ½ eetlepel zout, ½ dl olie en 1 eetlepel lauwwarm water door elkaar. Kneed dit totdat er een soepel deeg ontstaat. Laat het op een koele plaats minstens een uur afgedekt rusten. Smelt de boter en smoor de uien, laat ze niet bruin worden. Schep de spekjes erdoor. Klop de fromage blanc, crème fraîche, zout, peper en een beetje nootmuskaat door elkaar.
 
Verwarm de oven voor op 280°C.  Vet een bakplaat in en bestuif met bloem. Druk het deeg op de bakplaat uit tot een grote ronde vorm. Bestrijk het deeg met het crème-fraîche-mengsel. Verdeel ui met spek erover. Besprenkel met wat olie. Bak de Flammkuchen in ongeveer 10 minuten lichtbruin en gaar.

Eet smakelijk!

Dit is een recept van Vins d’Alsace | Beeld: Sonseil Vins d’Alsace