Recept voor ceviche van wahoo met roze grapefruit
22 februari 2017
‘Dexr ceviche maak je met de makreelsoort wahoo. De eerste wahoo verekt al in april, maar pas in mei gaan ze er echt vandoor. In Tulum is het dan smoorheet, reden waarom deze ceviche een frisse mix is van drie soorten citrussap. Wij serveren het gerecht zo koud mogelijk, zodat het tegelijk verfrist en voedt. Zie het als een soort eetbare opfrisser in de zomerhitte.’
Ingrediënten
Voor 4 tot 6 personen
- 250 ml versgeperst rodegrapefruitsap
- 125 ml versgeperst mandarijnsap (of sinaasappelsap)
- 4 el versgeperst limoensap (van 2-3 limoenen)
- 1 tl honing
- 1 tl zout, of naar smaak
- 500 g wahoofilet, bijgesneden en in plakjes van 0,5 cm dik. Kun je geen wahoo krijgen, neem dan een andere zeer verse makreelsoort.
- 1 rode grapefruit, uitgesneden
- 150 g kerstomaten, gehalveerd
- 40 g ingemaakte witte of rode uien
- serranopeper, in dunne ringen
- 16 blaadjes basilicum
- 16 blaadjes paarse basilicum (of extra gewone basilicum)
- 16 blaadjes munt
Zo maak je het
Roer het grapefruit-, mandarijn- en limoensap, de honing en het zout in een kom met een lepel of garde goed door. Voeg de wahoo toe, hussel hem erdoor en zet de kom 15 tot 20 minuten in de koelkast. Doe de uitgesneden grapefruit, de tomaten, de ingemaakte ui, de serranopeper, het basilicum en de munt bij de wahoo en hussel alles goed om. Proef en voeg zout toe. Verdeel de ceviche over vier kommen. Serveer direct.
Zo snijd je vis voor de ceviche
Als je vis snijdt voor ceviche, houd je mes dan in een hoek van 45 graden dwars op de vezels en snijd plakjes van 0,5 cm dik. Snijd in een vloeiende beweging; het is als door een appel snijden, niet door een brood zagen. Let erop dat de vezelrichting kan veranderen in verschillende delen van de vis en pas dan de hoek van je mes aan. Neem de tijd. Je maakt ceviche voor jou en je vrienden, het is geen race tegen de klok.
Uit De keuken van Hartwood, €29,95 via AKO.
Meer recepten en informatie vind je in het maartnummer van Santé.