Recept van Annemiek: zelfgemaakte bouillon
4 maart 2020
Soep van zelfgemaakte bouillon is zoveel lekkerder dan soep die is gemaakt met een bouillonblokje. Dus heb je nog restjes groente die liggen te verpieteren in je koelkast, dan weet je wat je te doen staat.
Dit heb je nodig
- 1½ kg verschillende soorten groente zoals wortel, bleekselderij, ui, prei, pastinaak, venkel, aardappel
- 3 el miso
- 3 el olijfolie
- 3 L water
- 1 stuk kombu (gedroogd zeewier), 10-15 cm lang
- 8 shiitake, gedroogd
Zo maak je het
- Verwarm de oven voor op 150°C.
- Was de groentes, snijd ze in grove stukken en schep in een braadslee. Leng de miso aan met een beetje water en olijfolie en meng het door de groentes.
- Rooster de groentes 1½ uur tot ze donker zijn.
- Week intussen de kombu en shiitake in 3 liter water. Giet na 1½ uur het water met de kombu en shiitake bij de geroosterde groentes en laat alles nog 45 minuten trekken in de oven. Haal de braadslee uit de oven. Zeef het mengsel.
- Kook de bouillon eventueel nog wat in wanneer je een dikkere structuur wilt (fond).
Bron: Santé december 2019, tekst: Annemiek de Gier