Recept uit Santé: gezonde appeltaart om mee te ontbijten
14 februari 2023
Gezonde appeltaartjes als ontbijt? Wie wil dit nou niet! Met dit recept van Marike Bol van het glutenvrije blog Oh My Pie! maak jij zonder moeite binnen een half uur twee heerlijke ontbijtappeltaartjes, die het ook heel goed doen als tussendoortje of traktatie! Door de appeltjes van tevoren even te bakken, komt de smaak nog beter tot z’n recht.
Twee gezonde ontbijtappeltaartjes
Glutenvrij en vegan te maken
15 minuten voorbereiding + 30 minuten baktijd
Nodig: 2 springvormpjes van 10 á 12 cm, bakpapier, mengkom, spatel, bakpan
Ingrediënten:
60 g glutenvrij havermeel
50 g amandelmeel
1 1/2 tl Ceylon kaneel of speculaaskruiden
Optioneel: 1/2 tl Pumpkin spice Green Gypsy Spices
1 tl vanille-extract
2 eieren (liever vegan? Vervang de eieren door 1 el arrowroot + 3 el water + 50 g extra appelmoes + 1 tl bakpoeder)
100 g appelmoes
30 g ahornsiroop of erythritol
1 tl baking soda + scheutje citroensap
Voor de topping:
1 Elstar appel
30 g rozijnen
1 tl kaneel
1 tl kokosolie of plantaardige boter
Optioneel: een paar pecannoten
Zo maak je het:
1. Verwarm de oven voor op 170 graden onder- en bovenwarmte of 155 graden hetelucht.
2. Bekleed de bodempjes van de springvormpjes met bakpapier en vet de randen in.
3. Doe de melen en het zout in een mengkom en spatel dit door elkaar. Voeg het vanille-extract, appelmoes, kaneel, het zoetmiddel en de eieren toe. Roer dit goed door elkaar.
4. Snijd de appel in kleine stukjes, verwarm de pan op een middelhoog vuur. Smelt de kokosolie en bak de appelstukjes goudbruin met de specerijen en voeg de rozijnen toe, bak deze even mee.
5. Los de baking soda op met het citroensap en spatel dit door het beslag.
6. Verdeel het beslag over twee springvormpjes, verdeel hier de appelstukjes overheen.
7. Bak de taartjes goudbruin in de oven voor zo’n 25 á 30 minuten. Laat ze helemaal afkoelen buiten de oven en geniet!
Tip
Bewaar de taartjes afgedekt in de koelkast, dan blijven ze zo’n 3 dagen goed.
Genoten van dit artikel? Dit artikel stond in het blad Santé, dat maandelijks in de winkel ligt!