lemon mango taart

Recept uit Oh My Pie: lemon mango taart (glutenvrij!)

Last van gluten? Foodblogger Marike Bol weet er alles van. In haar boek Oh My Pie staan hele fijne glutenvrije gerechten. Deze taart is Santé’s favoriet: lemon mango taart.

Oh My Pie is niet zomaar een kookboek, het is meer een autobiografisch verhaal geworden met pakkende verhalen, vele recepten en kleurrijke foto’s. Het boek staat bol van de gluten- en lactosevrije ontbijtjes, tussendoortjes, hartige hapjes en de lekkerste taarten.

Zo maak je de lemon mango taart

Voorbereiding: 50 minuten
Wachttijd:3 uur
18 cm

Bodem:

  • 100 gr amandelmeel
  • 100 gr (glutenvrije)havervlokken of boekweitvlokken
  • 3 el agavesiroop of honing
  • 3 el kokosolie
  • 1 tl bakpoeder
  • snufje zout

Voor de vulling:

• 600 gr kokosyoghurt of andere (lactosevrije) yoghurt

  • • 4 el agavesiroop
  • • 0,5 tl vanillepoeder of 1 tl vanille-aroma
  • • 6 blaadjes gelatine
  • • 2 el citroensap
  • • 1 00 gr mango
  • Voor het mangotapijtje:
  • • 200 gr mango
  • • 1 el agavesiroop of honing
  • • sap van een halve citroen
  • • 2 blaadjes gelatine

Aan de slag!

  • Verwarm de oven voor op 170 graden.
  • Vet ondertussen de randen van de springvorm in en bekleed de bodem met een bakpapiertje.
  • Doe de droge ingrediënten voor de bodem in een mengkom en roer deze goed door elkaar. Voeg vervolgens de kokosolie en het zoetmiddel toe.
  • Stroop de mouwen op en kneed een stevig deeg van deze prachtige ingrediënten. Is het deeg te droog? Voeg een scheutje water toe. Is het deeg te nat? Voeg wat extra meel toe.
  • Bedek vervolgens de bodem en de randen met het deeg. Prik met een vork wat gaatjes in de bodem. Hierdoor zal de bodem niet bollen tijdens het bakken.
  • Bak de bodem zo’n 15 minuten in een voorverwarmde oven en begin ondertussen met het maken van de vulling.

De vulling:

  • Roer de kokosyoghurt met het zoetmiddellos in een mengkom. Bewaar een klein beetje van het yoghurtmengsel in een apart bekertje. Dit hebben we later nodig om de swirl te maken voor de toplaag.
  • Laat de gelatineblaadjes weken in een bakje met koud water. Breng het citroensap in een pannetje bijna aan de kook en haal het pannetje van het vuur. Knijp de gelatineblaadjes uit en roer ze door het citroenmengsel totdat er geen klontjes meer te zien zijn.
  • Voeg beetje bij beetje de yoghurt toe aan de gelatine. Blijf goed roeren om klontjes te voorkomen.
  • Schenk de helft van het mengsel in de springvorm.
  • Zet de taart vervolgens in de koelkast zodat deze even op kan stijven.
  • Roer de mango door het overige yoghurtmengsel heen. Maak het mengsel eventueel egaal met behulp van een staafmixer. Je zal zien dat er een prachtige gele kleur ontstaat.
  • Wanneer de onderste laag stijf genoeg is, kun je dit gouden mengsel over de witte laag heen schenken. Zet de taart vervolgens weer even in de koelkast.

Het gouden tapijtje:

  • Blend de mango samen met het zoetmiddel en het citroensap tot een gladde massa. Verwarm dit kleurrijke goedje in een pannetje.
  • Laat de blaadjes gelatine weken in een bakje koud water. Wanneer deze week geworden zijn, kun je ze uitknijpen en door het verwarmde mangomengsel roeren totdat er geen klontjes meer te zien zijn. Laat dit afkoelen en schenk dit over de opgesteven yoghurtlaag.
  • Als de gouden laag mooi is opgesteven, kun je het citroen- en mangomengsel over de taart heen draperen.
  • Haal het bekertje met kokosyoghurt tevoorschijn dat je eerder apart hebt gezet. Roer dit mengsel goed door elkaar en versier de taart met een draaiende beweging met een swirl.
  • Zet jouw pareltje in de koelkast. Zodra de bovenlaag stijf genoeg is, kun je de taart soldaat maken.

Boek ‘Oh My Pie’

240591 Oms Herdruk

Wil je meer recepten zien? Bestel het boek Oh My Pie hier.