Recept: no knead-brood
1 december 2022
Dit heerlijke ‘niet kneden’-brood (no knead-brood) is super makkelijk te maken. Het moet wel lang rijzen, maar verder heb je er nauwelijks werk aan.
Dit heb je nodig
- 234 g tarwebloem
- 234 g volkorenmeel
- 2 g gist
- 364 g water
- 8 g zout.
Extra nodig: theedoek, vergiet, ovenbestendige braadpan of glazen schaal met deksel. Beste resultaat krijg je met een gietijzeren pan die ‘Dutch Oven‘ wordt genoemd. Zoals deze
Zo maak je het
- Doe de ingrediënten in een grote kom en roer goed door.
- Dek af en laat minimaal 12 uur staan tot het deeg goed is gerezen en bubbels heeft.
- Bebloem je handen en schuif ze onder het deeg in de kom.
- Vouw de onderkant naar boven, zodat je een soort bal krijgt (let op, het deeg is nogal plakkerig maar dat komt goed).
- Leg de theedoek in het vergiet en bestrooi flink met bloem.
- Leg de bal erin en maak hem met bebloemde handen nog wat ronder door het deeg van onderen naar binnen toe te vouwen. Laat nu weer 2 uur staan.
- Verwarm de oven en de pan voor op 250°C. Leg het deeg in de hete pan, dek af en bak 30 minuten.
- Haal daarna het deksel eraf en bak nog 20 minuten.