Dit simpele nasi goreng recept is om van te smullen
11 augustus 2024
Nasi goreng, een klassieker uit de Indonesische keuken, is een favoriet van velen. Dit eenvoudige recept maakt het makkelijk om thuis te genieten van deze heerlijke gebakken rijst. Perfect voor een doordeweekse maaltijd die snel op tafel staat en iedereen blij maakt.
Wat is het verschil tussen nasi en nasi goreng?
‘Nasi’ betekent in het Indonesisch simpelweg ‘gekookte rijst, terwijl ‘nasi goreng‘ ‘gebakken rijst‘ betekent. Het verschil zit dus in de bereidingswijze: nasi is gewone gekookte rijst, en nasi goreng is rijst die wordt gebakken met kruiden, groenten en vaak een ei of vlees. Vaak wordt nasi goreng gemaakt met overgebleven rijst van de vorige dag.
Nasi goreng recept
Bereidingstijd: 20 minuten
Voor: 4 personen
Ingrediënten:
- 400 gram gekookte rijst (liefst een dag oud)
- 200 gram kipfilet, in blokjes
- 2 eieren
- 1 ui, fijngehakt
- 2 teentjes knoflook, fijngehakt
- 1 rode peper, fijngehakt (optioneel)
- 150 gram wortel, in blokjes
- 100 gram doperwten
- 3 eetlepels sojasaus
- 2 eetlepels ketjap manis
- 1 eetlepel vissaus
- 1 eetlepel olie
- Zout en peper naar smaak
- 2 lente-uitjes, in ringetjes
- 1 eetlepel gebakken uitjes (optioneel)
Lees ook: Kerriesaus maken: geheim recept waar iedereen van smult
Bereidingswijze:
- Verhit de olie in een grote pan of wok op middelhoog vuur.
- Bak de ui, knoflook en rode peper tot ze zacht zijn.
- Voeg de kipfilet toe en bak deze gaar.
- Schuif de ingrediënten naar één kant van de pan en breek de eieren in de lege ruimte. Roerbak de eieren tot ze gaar zijn.
- Voeg de wortel en doperwten toe en bak deze kort mee.
- Voeg de gekookte rijst toe en roer alles goed door elkaar.
- Voeg de sojasaus, ketjap manis en vissaus toe. Breng op smaak met zout en peper.
- Serveer de nasi goreng met lente-uitjes en gebakken uitjes bovenop.
Variatietip: Voeg garnalen, tofu of andere groenten toe voor een andere twist. Ook heerlijk met een beetje sambal voor wat extra pit!
Tip van Santé
Karin Luiten wil mensen lekker laten eten zónder pakjes en zakjes. Wereldgerechten, we zijn er allemaal dol op. Waarom altijd aardappels-groente- vlees als je ook de ene avond Spaans kunt eten, de volgende Mexicaans en de dag daarna Chinees? Met haar nieuwste kookboek Wereldgerechten reis je in 115 recepten de wereld rond. Voor meer info klik op onderstaande button.
Wereldgerechten zónder pakjes & zakjes
Lees ook: Dit populaire groene curry recept is klaar in 15 minuten
Foto: Getty Images
Tekst: Suzanne de Bakker