Meal preppen – zo doe je dat
8 mei 2023
Overweeg jij om te gaan meal preppen? Wij leggen je haarfijn uit wat het inhoudt, wat je nodig hebt en hoe je het het beste kunt aanpakken!
Hoe ideaal zou het zijn als je niet iedere avond hoeft te bedenken wat je gaat eten en uit wanhoop (en, laten we eerlijk zijn, gemak) eten bestelt, om vervolgens met een schuldgevoel te blijven zitten? Jup, we’ve been there. Gelukkig kan je jezelf op een makkelijke manier ontlasten: begin met meal preppen. Om jou een goede start te geven bespreken we hieronder alle ins en outs van het meal preppen.
Lees ook: ‘Word een soep-chef’
Wat houdt het in?
Meal preppen betekent eigenlijk – zoals het al zegt – het voorbereiden van maaltijden. Dat kan je op verschillende manieren doen. De drie meest gebruikelijke vormen van meal preppen zijn de volgende:
- Het koken van grote porties; je maakt avondeten voor 4 personen in plaats van 2 en vriest de helft in voor een andere avond.
- Het klaarmaken van bakjes; door verschillende bakjes met eten klaar te maken voor verschillende maaltijden, heb je altijd iets klaar voor het ontbijt, de lunch of het avondeten.
- Het voorbereiden van ingrediënten: je wast, snijdt, pelt en bakt alvast allerlei ingrediënten zodat je die later makkelijk in maaltijden kunt verwerken.
Wat zijn de voordelen?
Niet alleen kan het meal preppen ervoor zorgen dat je tijd bespaart, ook is het over het algemeen goedkoper om je eten voor te bereiden: je kan al je boodschappen in één keer doen en komt minder snel in de verleiding om eten te bestellen. Ook maak je er vaak gezondere keuzes door: een win-win-win situatie dus!
Wat heb je nodig?
1. Goede vershoudbakjes
Je hebt bakjes nodig die herbruikbaar, luchtdicht en magnetronbestendig zijn. Deze bakjes komen in allerlei soorten en maten, heel handig voor verschillende maaltijden en/of losse ingrediënten.
2. De juiste ingrediënten
Door de juiste ingrediënten te gebruiken, kan er je ervoor zorgen dat je maaltijden langer goed blijven en kan je voorkomen dat de texturen van de ingrediënten elkaar gaan beïnvloeden. Je wil immers niet dat je knapperige ingrediënten week worden door de natte ingrediënten
Gebruik daarom vooral de volgende ingrediënten voor je meal preps:
- Bevroren groenten, zoals erwten, broccoli en bloemkool
- Stijve verse groenten, zoals selderij, wortels, paprika en radijsjes
- Zetmeelproducten, zoals pastinaak, cassave, (zoete) aardappel en pompoen
- Granen, zoals havermout, quinoa en boekweit
- Peulvruchten, zoals kikkererwten, linzen, bonen en erwten
- Magere eiwitten; geblikte vis, eieren, Griekse yoghurt, roomkaas, geraspte kaas, eiwitten, magere kipfilet, kalkoen, rundvlees en varkensvlees
- Stukken fruit, zoals appels, bananen, sinaasappels, mandarijnen, pruimen, perziken en peren
- Noten en zaden, zoals amandelen, walnoten, pinda’s, pompoenzaad, chiazaad en lijnzaad
3. Een koelkast/vriezer
Je hebt immers ook een plek nodig om al je zorgvuldig voorbereide maaltijden te bewaren!
Hoe pak je het aan?
- Kies een maaltijd die je wil voorbereiden: kies een maaltijd die je normaal gesproken vaak overslaat of makkelijk vanaf wijkt, of dat nu je ontbijt, lunch of avondeten is.
- Kies een dag waarop je gaat preppen. Let erop dat het een dag is waarop je iets meer tijd hebt om je maaltijden voor te bereiden. De meest populaire dagen zijn de zondag en de woensdag, die breken precies de week op en zijn bij veel mensen rustiger.
- Bepaal hoeveel eten je wilt voorbereiden. Probeer eerst voor twee of drie dagen voor te bereiden voordat je vijf dagen vooruit gaat werken. Dan blijft het makkelijker om variatie in je maaltijden aan te brengen en hoef je minder in een keer klaar te maken.
Tekst Santé, beeld GettyImages
Favoriet van de redactie
BK Bourgogne braadpan