Kombucha hoe gezond is dat eigenlijk?
7 november 2023
Kombucha is al jaren een hit op terrassen. en in restaurants. Volgens kenners razend gezond, maar hoe gezond is het eigenlijk? En wat is Kombucha eigenlijk?
Kombucha wordt gemaakt op basis van groene of zwarte thee en water. Na het toevoegen van suiker, bacteriën en gisten wordt het drankje gedurende 1 à 2 weken gefermenteerd. Deze bacteriën en gisten noem je ook wel een Scoby: een Symbiotic Culture Of Bacteria and Yeast. Deze zwam ‘eet’ de suikers in het drankje en produceert onder andere koolzuur- gas, alcohol, azijnzuur, enzymen en verschillende vitaminen. In kombucha zitten dus levende bacteriën, wat kombucha tot een probiotica maakt. Het nemen van probiotica kan een positief effect op je gezondheid hebben, doordat het de diversiteit van je darmbacteriën verhoogt. Ook komen er door de fermentatie verschillende enzymen vrij, die je spijs- vertering helpen met het afbreken van voedsel, en komen vitamine A, meerdere B-soorten, C en K vrij.
Lees ook: 5 redenen waarom je niet afvalt terwijl je wel gezond eet
Hoe gezond is Kombucha?
Een ander gezondheidsvoordeel van kombucha is dat de groene thee veel antioxidanten bevat. Deze antioxidanten beschermen je lichaam tegen giftige stoffen. Kombucha is vrij zuur: het heeft een zuurtegraad tussen 3,0 en 3,5 pH. Drink daarom niet meer dan 1 of 2 glazen per dag. De Scoby kan na afloop gebruikt worden om weer nieuwe kombucha te maken. Door deze terugkerende fermentatie is elke kombucha net even anders en is het dus onmogelijk om te zeggen dat elke ‘batch’ dezelfde eigenschappen heeft. Daarbij is het ook (nog) niet wetenschappelijk bewezen door onderzoekers dat kombucha daadwerkelijk de eerder- genoemde gezondheidsvoordelen heeft. Hoe dan ook is kombucha een gezondere optie voor frisdrank, doordat het minder calorieën en suiker bevat.
Zelf kombucha maken
Kombucha zelf maken is nog best een klus. Je moet steriel te werk gaan, want gebeurt het fermentatieproces onzorgvuldig, dan kunnen er ook slechte bacteriën ontstaan. Ook de duur van de fermentatie is belangrijk: fermenteert het te kort, dan blijven er veel suikers achter. Duurt het te lang, dan zal het drankje steeds meer alcohol bevatten en te zuur worden. Gelukkig groeit het kant-en-klaaraanbod in flesjes en blikjes in de supermarkten en ook op het terras is het steeds vaker te bestellen. Aan kant-en-klare kombucha wordt echter soms wel extra suiker toegevoegd, net als kleur-, geur- en smaak- stoffen en conserveermiddelen, waardoor het een iets minder gezonde keuze wordt.
Tekst Santé magazine, beeld GettyImages
Tip van de redactie
Het boek Simpel & puur is bedoeld voor mensen met een voedselintolerantie of -allergie, én voor elke levensgenieter die dankzij dit voedingspatroon lekkerder in zijn of haar vel komt te zitten. Voor meer info klik op onderstaande button.