Kerstdinerstress? Probeer deze gevulde kip
14 december 2020
Eten in overvloed, drankjes worden enthousiast geschonken en je bent omringd door (een paar van) je meest dierbare naasten. Wie houdt er niet van de kerstdagen? Toch is het bereiden van een kerstdiner is voor veel mensen erg stressvol. En dan maakt het eigenlijk niet uit of het voor 4 of 8 personen is: je wilt hoe dan ook een succes van maken. Vandaar delen we hét recept waarmee je echt een onvergetelijk kerstdiner klaarmaakt: gevulde kip met appel, salie en walnoten.
Hoe maak je dit overheerlijke kerstdiner klaar?
Ingrediënten
- 2 sneetjes wit casinobrood
- 200 g Nieuwe Standaard Kip kipgehakt
- 1 rode uit
- 2 takjes salie (uit de Italiaanse kruidenmix)
- 25 g roomboter
- 1 kleine appel, bv Elstar
- 50 g walnoten
- 1 hele scharrelkip (à ca 1,4 kg)
- Extra nodig: staafmixer met gehaktmolen, braadslede (20 x 30 cm)
Bereidingswijze
Het kipgerecht heeft een vrij lange bereidingstijd van 95 minuten, maar niet gevreesd: het grootste deel (75 minuten) is wachttijd, die je kunt besteden aan andere voorbereidingen.
- De eerste stap is het voorverwarmen van de oven tot 180 °C. Maal intussen met de hakmolen van de staafmixer het brood fijn. Doe het broodkruim vervolgens met het kipgehakt in een ruime kom.
- Snipper vervolgens de ui fijn. Snijd de blaadjes salie fijn. Verhit in een koekenpan de boter en fruit de ui met de salie een minuut aan. Schil de appel daarna, verwijder uiteraard het klokhuis en snijd het vruchtvlees in gelijke kleine blokjes. Bak deze appelblokjes 2 tot 3 minuten mee. De laatste stap is het hakken van de walnoten, dit mag je redelijk grof doen en schep deze hierna door het appelmengsel.
- Meng het appelmengsel en de walnoten door het kipgehakt en broodkruim in de kom. Verwijder het elastiek van de kip maar gooi deze niet weg. Vul de kip stevig met het gehaktmengsel. Vouw de poten weer terug en bind ze vast met het elastiek.
- Rooster de kip in de voorverwarmde oven in 1 uur en 15 minuten gaar. Laat de kip uit de oven 5 minuten rusten en leg op een schaal. Een tip verzamel en gebruik de rest van de kruiden in pastasaus of laat meetrekken in zelfgemaakte bouillon.
Eet smakelijk!
Voor meer lekkere, maar klassieke kerstmaaltijden en kookinspiratie; bekijk de recepten van Jumbo!
– Dit artikel is een partnerbijdrage van Jumbo –