Is het gevaarlijk om koekjesdeeg te eten?
28 mei 2016
Zodra het beslag klaar is, proef je het al: die koekjes worden lekker en het beslag is ook niet verkeerd. Het is heel verleidelijk om van het beslag te snoepen.
Kan het kwaad?
Ergens herinner je je dat je beslag met rauwe eieren erin beter niet ongebakken kunt eten. Aan de andere kant ben je er nog nooit ziek van geworden. Toch bestaat de kans dat je van ongebakken deeg ziek wordt. Uit onderzoek blijkt dat het deeg soms besmet kan zijn met E. coli of salmonella.
Snoep ook niet van kant-en-klare mixen
Vaak zijn rauwe eieren de boosdoener, maar ook van kant-en-klare mixen kun je ziek worden. De ingrediënten van zo'n mix zijn gepasteuriseerd, maar ook andere ingrediënten kunnen bacteriën bevatten. Zelfs rauw meel zou je ziek kunnen maken.
De kans lijkt misschien klein, maar het kan echt en de verhalen van degenen die getroffen zijn, zijn heftig.
Beeld: Shutterstock