Cyclus

Hoe werkt eten rondom je cyclus? Mét recept

Hoe pas je je eten aan op je cyclus? Cyclusexpert Morgane Leten vertelt je in haar nieuwe boek Het Cyclus Kookboek, met daarbij passende recepten. Ze deelt een van haar recepten met Santé.

Je voeding afstemmen op je menstruatiecyclus wordt ook wel cyclisch eten genoemd. Je stemt je voeding af op de vier verschillende seizoen van je cyclus.

Voeding rondom je cyclus

Morgane vertelt in haar boek: “Tijdens je cyclus zullen je energielevels, metabolisme, bloedsuikerspiegel en nood aan specifieke vitaminen en mineralen variëren. Voeding speelt hier een sleutelrol in, als de belangrijkste bron van alle vitaminen en mineralen die we nodig hebben. Door de behoeftes van je lichaam in elke fase te omarmen en je voeding erop af te stemmen, kun je je energieniveau verhogen, je stemming stabiliseren en je welzijn verbeteren.”

Lees ook: De 4 seizoenen van je menstruatiecyclus: zo werkt het

Havercake met abrikozen en skyr

Het volgende recept, havercake met abrikozen en skyr, hoort bij het seizoen ‘lente’ van je cyclus. De lente is de folliculaire fase, de periode na je menstruatie. Je voelt je in deze fase vaak energieker en blijer.

Ingrediënten

Voor 4 personen:

  • 2 eieren
  • 300 ml amandelmelk of eenandere plantaardige melk
  • 4 eetlepels honing
  • 50 ml kokosolie of -boter
  • 250 g havermout
  • 50 g amandelmeel
  • 1/2 theelepel kaneel
  • 1 theelepel bakpoeder
  • 1/2 theelepel nootmuskaat
  • 2 theelepels vanille-extract
  • 75 g gedroogde abrikozen
  • 1 banaan
  • 50 g amandelschilfers
  • Skyr

Bereidingswijze

  1. Verwarm de oven voor op 180 °C.
  2. Neem een grote kom, klop de eieren los en voeg er de amandelmelk aantoe. Roer er de honing en de kokosolie of -boter door.
  3. Voeg er de havermout bij samen met het amandelmeel, de kaneel, het bakpoeder, de nootmuskaat en het vanille-extract. Snijd de abrikozen in kleine stukjes en plet de banaan. Meng beide door het mengsel.
  4. Neem je bakvorm en vet hem in met wat kokosolie. Doe het mengsel in de bakvorm en strooi er de amandelschilfers over.
  5. Plaats in de oven gedurende 35 minuten.
  6. Laat afkoelen. Snijd er vierkantjes uit en serveer met een toefje skyr.

Morgane Leten: “Dit gerecht leende ik van Claudia Van Avermaet, gecertificeerd yogalerares, breathwork-, sport- en voedingscoach. Het is niet toevallig een lenterecept, want tijdens de folliculaire fase krijg je ook meer zin om te sporten door het gestegen oestrogeengehalte. Deze snack is rijk aan koolhydraten en dus ideaal om 1-3 uur voor een training te eten. Zo is er voldoende tijd om de koolhydraten te verteren en om te zetten in energie voor je sportsessie.”

TEKST RECEPTUUR MORGANE LETEN (UITGEVERIJ LANNOO)
BEELD LEEN WOUTERS STUDIO GREEN JACK