Gezelligheid op tafel: 3x recepten met speculaas
3 december 2024
De geur van speculaaskruiden roept direct de gezellige sfeer van de feestdagen op. Of het nu Sinterklaasavond is of een koude winterdag, speculaas voegt warmte toe aan je gerechten. Met deze drie recepten breng je de smaak van speculaas op een verrassende manier naar je bord.
3x recepten met speculaas
1. Speculaas Cheesecake (in een glas)
Deze snelle cheesecake in een glas zet jij in een handomdraai op tafel tijdens ’t heerlijk avondje.
Ingrediënten (voor 2 glazen):
- 6 speculaaskoekjes
- 150 gram roomkaas
- 2 eetlepels poedersuiker
- 100 ml slagroom
- 1 theelepel vanille-extract
- Optioneel: een snufje speculaaskruiden
Bereiding:
- Verkruimel de speculaaskoekjes en verdeel de helft hiervan over twee glazen
- Klop de roomkaas samen met de poedersuiker en vanille-extract romig
- Klop de slagroom stijf en spatel deze door het roomkaasmengsel
- Schep nu de roomkaasvulling bovenop de koekkruimels
- Top af met de rest van de kruimels en eventueel een snufje speculaaskruiden
- Serveer direct of laat even opstijven in de koelkast
2. Speculaas Appeltaart
Deze speculaas appeltaart is een overheerlijke twist op het klassieke appeltaart recept.
Ingrediënten:
- 200 gram speculaaskruimels
- 100 gram boter (gesmolten)
- 2 eetlepels suiker
- 1 kilo appels (bijvoorbeeld Elstar)
- 1 theelepel kaneel
- 1 theelepel citroensap
- 100 gram suiker
- 1 eetlepel bloem
- 1 ei (om in te strijken)
Bereiding:
- Meng de speculaaskruimels met gesmolten boter en suiker. Druk dit mengsel in de bodem van een taartvorm en bak 10 minuten op 180°C
- Schil en snijd de appels in stukjes. Meng ze met kaneel, citroensap, suiker en bloem
- Verdeel het appelmengsel over de gebakken speculaasbodem
- Strijk de bovenkant in met een losgeklopt ei en bak de taart nog 25 minuten op 180°C, tot de bovenkant goudbruin is
- Laat afkoelen en serveer. Tip: heerlijk met een beetje slagroom of vanille-ijs!
Lees ook: ‘Welk Sinterklaas snoepgoed bevat de meeste calorieën?’
2. Speculaas Truffels
Deze truffels zijn een perfecte traktatie voor de feestdagen. Zowel als toetje of als snack.
Ingrediënten:
- 200 gram speculaaskoekjes
- 100 gram roomkaas (op kamertemperatuur)
- 150 gram witte chocolade
- 1 eetlepel speculaaskruiden
- Een snufje zout
Bereiding:
- Verkruimel de speculaaskoekjes in een keukenmachine of met de hand tot fijne kruimels
- Smelt de witte chocolade au bain-marie of in de magnetron
- Meng de speculaaskruimels, roomkaas, gesmolten chocolade, speculaaskruiden en zout tot een stevig mengsel
- Rol kleine balletjes van het mengsel en leg ze op een bakpapier
- Zet de truffels minstens 2 uur in de koelkast om op te stijven
- Serveer als feestelijk tussendoortje! Ook leuk: geef ze weg als cadeau!
Lees ook: ‘5x Creatieve hobby’s die perfect zijn voor koude dagen’
Beeld: Getty Images