Dit zijn de 6 gezondste zaden en pitten
6 juli 2024
We weten allemaal dat zaden en pitten goed voor ons zijn. We zien immers niet voor niets regelmatig influencers zaden toevoegen aan hun Instagram-waardige ontbijtjes. Ze zijn namelijk niet alleen een decoratieve toevoeging aan je dagelijkse acaï-bowl, maar ze zorgen ook nog eens voor veel omega-3 vetten in jouw voeding. Daarnaast zijn ze ook makkelijk een jaar lang te bewaren. Kun je door de bomen het bos niet meer zien? Dit zijn de 6 gezondste zaden en pitten.
Pitten en zaden zitten bomvol gezonde vezels. Zowel zaden als pitten zijn ook nog eens rijk aan eiwitten. Ze zitten bovendien vol gezonde mineralen, antioxidanten, vitaminen en omega 3-vetten. En dit zijn de 6 meest gezonde.
Waarom pitten en zaden zo gezond zijn
- Voedingsstoffen: Ondanks hun kleine formaat zijn pitten en zaden rijk aan essentiële voedingsstoffen zoals vitaminen, mineralen, antioxidanten, en gezonde vetten. Deze voedingsstoffen dragen bij aan een goede immuniteit, celregeneratie, en het behoud van gezonde huid en haar.
- Vezelgehalte: Pitten en zaden zijn uitstekende bronnen van voedingsvezels, wat weer belangrijk is voor een gezonde spijsvertering en darmfunctie. Vezels helpen ook bij het reguleren van je bloedsuikerspiegel, het verlagen van het cholesterolgehalte en zorgen ervoor dat je je verzadigd voelt. WAT KAN HELPEN BIJ AFVALLEN.
- Gezonde vetten: Veel pitten en zaden bevatten gezonde onverzadigde vetten, zoals omega-3 en omega-6 vetzuren, die weer goed zijn voor het hart en de hersenfunctie. Deze vetten kunnen helpen bij het verlagen van het risico op hartziekten en ontstekingen in je lijf verminderen.
- Antioxidanten: Sommige pitten en zaden bevatten een hoge concentratie aan antioxidanten, zoals vitamine E en polyfenolen, die helpen bij het neutraliseren van schadelijke vrije radicalen in het lichaam. Dit kan bescherming bieden tegen celbeschadiging, ontstekingen verminderen en het verouderingsproces vertragen. Klinkt goed, toch?
- Ontstekingsremmende eigenschappen: Veel pitten en zaden, zoals lijnzaad en hennepzaden, bevatten bioactieve stoffen met ontstekingsremmende eigenschappen. Deze kunnen helpen bij het verminderen van ontstekingen in het lichaam, wat weer het risico op chronische ziekten zoals artritis en diabetes kan verminderen.
Wat zijn gezonde pitten en zaden?
1. Chiazaad
Ben je op zoek naar een zaadsoort die je dagelijks kunt eten? Dan is chiazaad hét zaad wat je zoekt: er zitten meer vezels in een eetlepel van dit zaad dan in een heel sneetje volkoren brood! Daarnaast krijg je er een vol gevoel van en stimuleert het een goede stoelgang. De vezels, eiwitten en omega-3 vetten kunnen ook het risico op hartziektes en een te hoge bloeddruk verlagen. Daarnaast is chiazaad ook een goed alternatief voor melk. Er zit namelijk even veel calcium in twee eetlepels chiazaad als in een half glas melk. Om de zaadjes makkelijk in je eetpatroon te verwerken kun je ze simpelweg door je smoothiebowl of pudding heen doen in combinatie met wat fruit en granola voor wat extra bite. Lees hier meer over zaden en pitten.
Lees ook: 3 grootste gezondheidsvoordelen van kokosmelk
Lees ook: zo eet je chiazaadjes
2. Zonnebloempitten
Zonnebloempitten bevatten een hoop vitamine E en selenium, wat ervoor zorgt dat je cholesterollevel op peil blijft en je hersencellen gezond blijven. Door 60 gram zonnebloempitten te eten op een dag heb je al 34 procent van je dagelijkse dosis selenium binnen gekregen. Deze pitten kun je prima los eten – je kan er wat meer smaak aan toevoegen door ze met wat kruiden te bestrooien en te roosteren in een pannetje. Je kan ze natuurlijk ook over je salades, taco’s of sauzen sprenkelen als een extra smaakmaker met een beetje crunch.
Lees ook: hoe gezond of ongezond is pindakaas?
3. Zaden en pitten: lijnzaad
Zaden en pitten zijn belangrijk voor omega 3 vetten. Ben je geen grote viseter en haal je liever niet je omega-3 vetten uit een stuk zalm? Dan is lijnzaad het perfecte alternatief voor jou. Een portie van 30 gram lijnzaad bevat namelijk net zoveel omega-3 vetten als 120 gram zalm. Daarnaast is lijnzaad ook rijk aan vezels die je suikerlevel reguleren. Dat is dan ook de reden dat diabetespatiënten vaak het advies krijgen om dagelijkse wat lijnzaad te eten. Voor het beste effect kun je je lijnzaad in je havermout verwerken en met sinaasappelsap combineren. Sinaasappelsap bevat namelijk veel vitamine C, wat de werking van de omega-3 vetten stimuleert en een positief effect heeft op je hart en hersenen.
4. Hennepzaad
Nee, van deze zaadsoort ga je niet hallucineren of zweven. Hennepzaad is goed voor de gezondheid van je huid en gewrichten. Het zaad bevat namelijk veel ontstekingsremmende stoffen. Ook is hennepzaad een zeldzame veganistische bron die alle acht de aminozuren bevat die je lichaam niet zelf kan aanmaken. Blend een handjevol hennepzaad door je pesto voor een hele eiwitrijke maaltijd! En je kunt het heel makkelijk online bestellen. Hier.
5. Pompoenpitten
Door de hoeveelheid zink in pompoenpitten kun je ze inzetten om je immuunsysteem een duwtje in de rug te geven. Zo krijg je met 30 gram pompoenpitten al 20 procent van je dagelijkse zinkdosis binnen. Ook je spieren worden gelukkig van pompoenpitten, want ze zitten boordevol eiwitten. Wil je deze pitten liever niet los eten? Probeer ze dan eens uit op een broodje met avocado en wat zout. Pas wel op dat je ze niet roostert in de pan, want dat zorgt ervoor dat de voedingswaarde van de pitten afneemt.
Lees ook: welke noten zijn het gezondst?
6. Sesamzaad, zaden en pitten
Kamp je met cholesterolproblemen? Dan is dit zaad de ultieme oplossing voor jou. De fytosterol in sesamzaad is namelijk een goede tegenstander voor cholesterol en verlaagt je cholesterolwaardes aanzienlijk, mits je er dagelijks wat van eet. Ook zorgt sesamzaad voor gezond weefsel doordat het veel ijzer bevat. Er zit namelijk vijf keer zoveel ijzer in 30 gram sesamzaad als in 120 gram spinazie! Gooi dus in plaats van een zak spinazie een handjevol sesamzaad door je smoothies. Of eet de zaadjes bij de sushi als krokant laagje!
Lees ook: zo gezond is een avocado
Lees ook: zijn mandarijnen gezond?
Tip van de redactie
TEKST MANON DAELMANS
BEELD GETTYIMAGES