gezondste-graansoorten

Dit zijn de 11 gezondste graansoorten

Wil jij eens een keer een ander soort graan proberen dan witte rijst of tarwe? Dan hebben wij goed nieuws voor je: dit zijn de 11 gezondste graansoorten ter wereld. En je kan ze gebruiken voor allerlei soorten gerechten! Lees je mee?

1. Gerst

Gerst vind je traditioneel gezien in soepen en salades. Er zitten meer vezels in dan in welke andere graansoort dan ook én het bevat het een heleboel fytochemicaliën en de oplosbare vezel bètaglucan. Deze antioxidanten helpen slecht cholesterol afnemen en helpen je immuunsysteem opbouwen. Daarnaast bevat het veel mangaan, selenium en een vitamine B, thiamine.

Lees ook: ‘Q&A: word je dik van brood?

2. Quinoa

Deze Zuid-Amerikaanse graansoort kan je al in 15 minuten bereiden, wat het een ideaal ingrediënt maakt voor als je van mealpreppen houdt. Daarnaast is het heel voedzaam; het is een fantastische bron van plantaardige eiwitten omdat het alle essentiële aminozuren bevat. Ook bevat het minder koolhydraten en meer eiwitten dan andere graansoorten, evenals magnesium, fosfoor, mangaan en foliumzuur.

3. Amarant

Amarant is een kleine, glutenvrije graansoort en bestaat voor 14 tot 15 procent uit eiwit, wat meer is dan in zowel rogge en boekweit. Daarnaast bevat het veel fytochemicaliën, magnesium, mangaan en fosfoor. Een hele voedzame bron dus!

4. Boekweit

Deze glutenvrije graansoort wordt veel gegeten als ontbijtgraan, in Japanse noedels (soba noedels) en in granola, pannenkoeken en crêpes. Het bevat antioxidanten die worden geassocieerd met het voorkomen van kanker en hartziekten. Daarnaast bevat het veel oplosbare vezels; niet het hele graan is verteerbaar, waardoor je bloedcholesterol en bloedglucose kunnen verbeteren. En het bevat ook nog veel magnesium, koper en mangaan!

5. Teff

Een makkelijke manier om te onthouden wat teff is: het is de kleinste graansoort die er bestaat en het hoofdingrediënt in Ethiopisch Injera brood. Het is een van de graansoorten met de hoogste eiwitinhoud, naast amarant. Het is glutenvrij en bevat veel ijzer en magnesium, maar ook vezels, fosfoor, zink, thiamine en vitamine B6. Wat kun je nog meer willen?

6. Haver

Haver bevat polyfenolen, die fungeren als antioxidanten en daarom een sterke ontstekingsremmende werking hebben. Ook bevatten ze veel bètaglucan, een oplosbare vezel die LDL-cholesterol verlaagt en wellicht het risico op sommige soorten kanker kan verlagen. Ook kan het helpen bij het verlagen van je bloeddruk, mede dankzij de hoeveelheid vezel, ijzer, magnesium, fosfoor, zink, koper, thiamine, mangaan en selenium die het bevat. Wist je dat haver van nature glutenvrij is? Wel kan het worden verwerkt in producten met granen die wel gluten bevatten, dus let goed op wat je in huis haalt!

7. Farro

Farro is een bekende graansoort in Italië en het Mediterrane gebied. Er zijn twee types: traditionele farro die onbewerkt is en parelfarro, die bewerkt is en daarom makkelijker te bereiden is. De smaak is nootachtig, hartig en heeft een bite. Deze vezelrijke graansoort kan je gebruiken in salades, soepen en kan als vervanger van rijst gebruikt worden.

8. Bulgur

De meeste mensen kennen bulgur als het hoofdingrediënt in tabouleh salade. Bulgut bevat veel vezel en mangaan en is daarnaast een goede bron van magnesium, fosfoor en niacine. En hebben we al gezegd dat het onwijs lekker is?

9. Freekeh

Heb je al weleens van freekeh gehoord? Freekeh heeft een fijne textuur en is daarom ideaal voor in salades of als bijgerecht. Ook bevat deze nog relatief onbekende graansoort veel ijzer, waardoor hij ook nog eens gezond voor je is. Win-win!

10. Wilde rijst

Deze rijstsoort bevat meer eiwitten en vezel dan zilvervliesrijst. Daarnaast geeft het je gerechten een net iets andere textuur en bite dan ‘normale’ rijst. Echt een leuk alternatief om eens een keer te proberen!

11. Gierst

Deze glutenvrije Aziatische graansoort wordt gebruikt in pap, om congee (Aziatische rijstepap) te maken en voor roerbakgerechten. Gierst bevat veel antioxidanten, mangaan en is een goede bron van magnesium, fosfoor, koper, thiamine en niacine. Het is misschien geen hele bekende graansoort, maar wel eentje die de moeite waard is!

Bron: Realsimple.com

Gerelateerde artikelen