Dit kun je doen met kikkererwten
16 mei 2023
Kikkererwten zijn als aardappelen, je kunt er ontelbaar veel verschillende dingen mee. Daarnaast zijn ze niet duur én lang houdbaar. Haal dus gerust een flinke voorraad in huis, want met deze recepten heb je steeds iets origineels op tafel.
Hummus
Heb je weleens zelfgemaakte hummus geprobeerd? Dat is écht even wat anders dan de hummus uit een plastic bakje van de supermarkt. Als je eenmaal de basisingrediënten in je voorraadkast hebt, heb je altijd een gezonde, snelle dip bij de hand waar je eindeloos van kunt snacken. Het enige dat je nodig hebt is een groot blik kikkererwten (400 gr), 3 eetlepels tahin (sesampasta), het sap van een halve citroen, olijfolie en kruiden naar smaak. Zo kun je er knoflook in doen (niet te veel, want de smaak ervan wordt sterker in de koelkast), ras el hanout, paprikapoeder en/of chilipoeder. Mix de ingrediënten met een keukenmachine tot een glad mengsel, waarbij je stap voor stap 3 eetlepels olijfolie toevoegt. De hummus is (mits afgedekt) tot drie dagen houdbaar in de koelkast.
Crunchy chickpeas
Een krokante snack doet het altijd goed onder een film, maar het hoeft niet per se popcorn of chips te zijn. Door kikkererwten te roosteren met kruiden, krijg je een heel andere, licht krokante textuur en een haast nootachtige smaak. Yum! Ook hier geldt: je kunt de kruiden kiezen die je lekker vindt.
Verwarm de oven voor op 210 graden. Neem één blik kikkererwten (400 gr. voor 4 personen) en spoel de kikkererwten af met water. Laat uitlekken en dep ze goed droog, bijvoorbeeld door ze op een droge, schone theedoek te leggen. Vergeet niet de losse schilletjes te verwijderen.
Meng de kikkererwten met je favoriete kruiden, zoals baharat of currypoeder, en een eetlepel olijfolie. Bestrooi met zeezout. Rooster de kikkererwten vervolgens 40 minuten in het midden van de oven. Schep ze om het kwartier om.
Chocomousse
We zeiden dat kikkererwten als aardappelen zijn door hun veelzijdigheid, maar eigenlijk zijn kikkererwten veel spannender. De kleine peulvruchten doen het niet alleen goed in hartige snacks, maar ook in zoete. Sterker nog, kikkererwten én hun vocht zijn goede plantaardige vervangers in desserts, zoals in deze vegan chocolademousse.
Voor de ultieme fluffy vegan chocolademousse heb je nodig:
180 ml. aquafaba (het vocht van een blik kikkererwten à 400 gr.), een halve eetlepel citroensap of appelazijn, 140 gr. vegan pure chocolade en 25 gr. poedersuiker.
Smelt de chocolade au bain-marie en laat afkoelen (het mag niet stollen!). Laat het vocht van de kikkererwten in een kom lopen. De bedoeling is dat je de aquafaba nu gaat opkloppen zoals het eiwit voor een meringue. Let erop dat de kom en je keukengereedschap vetvrij is, anders kan de aquafaba niet het opgeklopte effect krijgen dat nodig is voor de mousse.
Voeg het citroensap of de appelazijn toe aan de aquafaba. Klop het met de hand of een machine tot het stijf is, en doe ondertussen beetje bij beetje de poedersuiker erbij.
Check of je chocolade voldoende is afgekoeld, anders wordt de mousse korrelig. De chocolade mag enigszins lauw zijn. Schep steeds een kwart van de chocolade door de aquafaba met een siliconen spatel. De textuur kan vloeibaarder worden – dat is geen probleem.
Verdeel het mengsel over vier glazen en roer voorzichtig lichtjes door, zodat de chocolade goed gemengd blijft.
Tip van de redactie
Wilma Van Grinsven-Padberg onthult in dit boek de geheimen van de mediterrane levensstijl, waarom het zo gezond is en wat de mensen in deze regio eten. Ontdek de recepten van lokale foodies voor een heerlijke en gezonde start! Voor meer informatie klik op onderstaande button.
TEKST EN RECEPT MANON DAELMANS
BEELD GETTYIMAGES