Almond Milk With Almond On Dark Background

Dít is waarom steeds meer mensen voor amandelmelk kiezen

Twijfel je tussen de verschillende melkopties? Je bent zeker niet de enige. Of je nu lactose-intolerant bent, je calorie-inname wilt beperken of simpelweg op zoek bent naar een gezonder alternatief voor koemelk, amandelmelk kan een uitstekende keuze zijn.

Door de toenemende populariteit van plantaardige diëten is de vraag naar amandelmelk de afgelopen jaren enorm toegenomen, terwijl de vraag naar koemelk juist is gedaald.

Hoewel ze beide het woord ‘melk’ in hun naam hebben, zijn amandelmelk en koemelk heel verschillend van aard. Koemelk is een voedingsrijke vloeistof die door de melkklieren van melkvee wordt geproduceerd, terwijl amandelmelk een imitatie-melk is die wordt gemaakt door water te mengen met amandelen en het mengsel te filteren om een vloeistof te creëren. Koemelk is beschikbaar in verschillende varianten, zoals volle melk, halfvolle melk (2%), magere melk en lactosevrije melk. Amandelmelk daarentegen is verkrijgbaar in ongezoete, gezoete en gearomatiseerde varianten.

Als je moeite hebt met het verteren van zuivel of als je op je calorie-inname let, is amandelmelk een uitstekende vervanger voor koemelk of sojamelk. Niet alleen bevat het weinig calorieën, maar het is ook rijk aan vitamine D, wat belangrijk is voor sterke botten. Amandelmelk is van nature lactosevrij, waardoor het ideaal is voor mensen met lactose-intolerantie.

Lage vetgehalte

Wat amandelmelk echt onderscheidt, is dat het licht verteerbaar is en geen verzadigde vetten bevat. Door het lage vetgehalte in vergelijking met koemelk, kan het helpen om je calorie-inname te beperken. Amandelmelk past dus perfect in een dieet gericht op gewichtsbeheersing en het verlagen van cholesterol.

Lees ook: Hoe gezond zijn amandelen? Diëtist Noor legt uit

Antioxidanten

In tegenstelling tot sojamelk bevat amandelmelk geen fyto-oestrogenen, stoffen die de hormoonbalans kunnen verstoren. Bovendien zit het boordevol antioxidanten, zoals vitamine E, die helpen bij het bestrijden van ontstekingen en goed zijn voor je huid. Of je nu zuivel wilt vermijden om gezondheidsredenen of simpelweg een lichtere optie zoekt, amandelmelk is een voedzaam en veelzijdig alternatief.

Olympus Digital Camera

Toch is koemelk een rijke bron van talrijke vitaminen en mineralen, waaronder vitamine A, B12, B6, riboflavine, niacine, thiamine, pantotheenzuur, vitamine D, calcium, magnesium, fosfor, kalium, zink en selenium. Bij vetarme of magere melkvarianten daalt wel het gehalte aan in vet oplosbare vitaminen zoals A, D, E en K, waardoor deze vaak worden toegevoegd. Omdat amandelmelk grotendeels uit water bestaat, voegen veel commerciële merken vitamine A, D en calcium toe om het voedingsprofiel te verbeteren.

Amandelmelk is niet alleen lekker, maar ook een goede keuze voor een gezondere levensstijl. Al met al hangt de keuze tussen amandel- en koemelk af van je voedingsbehoeften en voorkeuren.

Lees ook: Vet verliezen door gezonde vetten te eten: zo werkt dat

TEKST: DENISE DELGADO
BEELD: FREEPIK

Bron: Kaynutrition