De seizoensproducten in november
3 november 2023
Deze producten kun je deze maand het best in je winkelwagen leggen. Want seizoensproducten zitten niet alleen bomvol gezonde stoffen, het is ook nog eens goed voor de planeet.
Groente en fruit van dichtbij is niet altijd beter. De milieu-impact van het productieproces is veel groter dan de impact van het vervoer. Voedsel uit kassen kan een flink effect op het milieu hebben als de kas wordt verwarmd. In Nederland is dat vaak het geval, zeker in de lente of herfst. Het is dan vaak duurzamer om producten uit bijvoorbeeld Frankrijk of Spanje te kopen (waar er geteeld wordt in een onverwarmde kas). De energie die voor het vervoer nodig is, is minder dan de energie die wordt gebruikt om de kas te verwarmen. Dat zegt stichting Natuur en Milieu.
Toch zit ook hier verbetering in. Sommige kastelers hebben energiebesparende maatregelen genomen, waardoor ze minder of geen gebruik maken van eindige brandstoffen. In plaats daarvan gebruiken ze bijvoorbeeld aardwarmte. Dit geldt onder andere voor tomaten en komkommers. In dat geval zijn kasgroenten zo slecht nog niet!
- Broccoli
- Spruitjes
- Spinazie
- Mandarijn
- Venkel
- Radijs
- Pompoen
- Rucola
- Pastinaak
- Peer
- Paprika
- Komkommer
Waar kan ik verder op letten?
- Wil je buiten het seizoen (bijvoorbeeld) sperziebonen eten? Lokale boontjes in blik of pot zijn een stuk duurzamer dan (ingevlogen) bonen uit Kenia. Het blik of de pot kun je vervolgens hergebruiken of recyclen.
- Vermijd tropische groenten en fruit die per vliegtuig zijn vervoerd. Voorbeelden zijn passievrucht, vijgen (uit Zuid-Amerika), blauwe bessen (uit Zuid-Amerika), sperziebonen (uit Egypte en Kenia), peultjes (uit Afrika of Zuid-Amerika) en asperges uit (Zuid-Amerika).
- Doe boodschappen met de fiets of met de bus. Als je duurzaam bezig denkt te zijn door met de auto naar de boer in de buurt te gaan voor je groente, dan sla je helaas de plank een beetje mis. Je doet dan de milieuwinst van het lokaal geteelde voedsel teniet.
- Koop wat je nodig hebt. Klinkt als een cliché, maar verspilling van voedsel is echt zonde. Alles wat nodig is geweest voor de teelt en het transport ervan zijn dan voor niets geweest.
- Meer tips vind je op de website van Milieu Centraal.
Beeld: GettyImages, Bron: Natuur en Milieu
Tip van de redactie
Wat krijg je als ‘n Italiaanse trouwt met een Curaçaoënaar? In ieder geval héél veel lekker eten! In Soulfood & Spaghetti nemen Linda en Jurino je in 150 nieuwe recepten mee op reis door deze eigen keuken. Van geheime familierecepten tot moderne fusion cooking en natuurlijk heel veel lekkere Soul Food gerechten. Voor meer informatie klik op onderstaande button.