5 valkuilen waar je op moet letten als je smoothies maakt
6 mei 2020
Een smoothie maken is een goed idee, maar let vooral op deze valkuilen als je aan het blenden slaat. Alleen door met deze 5 valkuilen rekening te houden kan je namelijk optimaal van alle voordelen van dit heerlijke drankje genieten.
Een smoothie is altijd een gezonde keuze, toch? Een heerlijk glas met veel geblende groenten en fruit, daar kan immers niet veel mis mee zijn. Helaas is dat niet helemaal waar… Natuurlijk kan een fijne smoothie veel voordelen met zich meebrengen – hallo vitamines! – maar er is wel een aantal dingen waar je op moet letten als je enthousiast met de blender aan de slag wil gaan en de voordelen van je drankje wil blijven genieten.
Lees ook: ’10 ideeën voor gezonde tussendoortjes’
1. Je glas is te groot
Het ziet er misschien wel leuk uit, zo’n groot glas gevuld met een gekleurde smoothie, maar een te groot glas zorgt ervoor dat je makkelijk meer eet dan je doorhebt. Een smoothie bevat vaak een pond of meer groenten en fruit – meer dan dat je rauw zou eten. Daardoor tellen ook de calorieën, koolhydraten en suikers op. Een goede portie zou ongeveer 230 milliliter moeten zijn. Natuurlijk betekent dat niet dat je de rest van je smoothie dan maar door de gootsteen moet spoelen: als je de rest invriest, kan je er op een later moment nog een keer van genieten. Blend and freeze, it is.
2. Er zitten te veel ingrediënten in je smoothie
Ook producten met een laag caloriegehalte kunnen bij elkaar voor een flinke caloriebom zorgen. Daarnaast bevatten veel smoothies ingrediënten als yoghurt, zoetstoffen of zelfs schepijs, die ook behoorlijk wat calorieën met zich meebrengen. Een smoothie kan zo al snel tussen de 300 en 600 calorieën per portie bevatten (een fles bevat vaak meerdere porties). Let ook op smoothies met ingrediënten als notenboter, kokosolie en avocado – deze producten hebben ook een hoog caloriegehalte.
3. Je smoothie zit vol zoetstoffen
Je smaakpapillen zijn de beste raadgevers als het om smoothies gaat: smaakt hij heel zoet, dan zit hij waarschijnlijk vol suikers. Zeker in de smoothies die je kant-en-klaar in de winkel kan kopen zitten vaak veel toegevoegde suikers, zoals witte suiker, honing of (ahorn)siroop. Een teveel aan suiker kan leiden tot vermoeidheid en een slecht humeur. Zorg er daarom voor dat je smoothie een flinke portie groenten, zoals bloemkool, spinazie, komkommer en courgette, bevat om de suikers uit te balanceren.
4. Je eet je smoothie niet met een lepel
Wanneer je te veel suiker tegelijk binnen krijgt, heb je kans op een sugar rush. Daardoor raak je vermoeid en heb je een paar uur later weer honger. Ook het tekort aan eiwitten en gezonde vetten draagt daaraan bij. De oplossing? Eet langzamer. Door een lepel te gebruiken in plaats van een rietje eet je niet alleen langzamer, maar ben je ook gedwongen om te gaan zitten en je voedsel te ‘kauwen’. Hierdoor komt er een hormoon in je lichaam vrij dat je een verzadigd gevoel geeft. Ook het toevoegen van gezonde vetten en eiwitten zorgt ervoor dat je na het eten van je smoothie langer vol blijft. Ook kan een extra portie vezels, in de vorm van hennepzaad, chiazaad of lijnzaad, helpen om langer verzadigd te blijven.
5. Je neemt je smoothie niet op het juiste tijdstip
Je lichaam kan beter omgaan met suiker op bepaalde tijdstippen. Des te actiever je bent, des te beter je lichaam suiker kan verwerken en kan absorberen. Hierdoor gaat je bloedsuikerspiegel minder omhoog en zal je niet zo moe en hongerig zijn erna. Veel mensen drinken een smoothie ’s ochtends of als vervanging van een maaltijd, maar eigenlijk kun je het beste na een workout genieten van je smoothie. Vloeistoffen worden namelijk makkelijker verteerd dan vast voedsel, waardoor een smoothie perfect is voor na een workout. Dan heb je immers snel koolhydraten, eiwitten en suiker nodig om te herstellen. Mocht je hem toch als vervanger voor een maaltijd willen gebruiken, neem hem dan tijdens het deel van de dag waarop je het meest actief bent om er de meeste vruchten van te plukken.
Bron: womenshealthmag.com/uk