5 eetfouten die je cravings erger maken
15 mei 2023
Probeer je af te vallen? Dan heb je vast weleens last gehad van die vervelende cravings… het is natuurlijk super zonde om jouw efforts om gezond te eten te laten verpesten door ongezonde cravings. Deze eetfouten zorgen er ook nog eens voor dat je cravings erger worden, dus deze kan je beter vermijden…
1. Saaie maaltijden eten
Als je jezelf een dieet oplegt en daarom veelal hetzelfde eet, kan je snel uitgekeken raken op je eten. En als je niet van je eten geniet, voel je je niet alleen beperkt in wat je kan eten, maar is de kans ook groter dat je meer cravings gaat krijgen. Zorg er daarom voor dat je lekkere ingrediënten aan je maaltijden toevoegt om te zorgen dat je echt geniet van alles wat je eet. Met andere woorden, vind de juiste balans in plaats van je favoriete foods uit je eetpatroon te schrappen.
Lees ook: ‘Is een proteïnereep echt een gezonde snack?’
2. Je stress negeren
Stress vraagt veel van zowel je mentale als je fysieke gezondheid. En het is dus helemaal niet zo gek dat stress ervoor zorgt dat je minder moeite wil doen om gezond te blijven eten. Het is immers makkelijker om ongezondere keuzes te maken als je al genoeg andere dingen aan je hoofd hebt. Maar door je stress niet te negeren en niet te streng voor jezelf te zijn, maak je het makkelijker om gezonder te eten en minder te snacken. Daardoor ervaar je minder cravings. Je hoeft niet per se het probleem wat stress oplevert op te lossen, als je jezelf er maar niet voor afstraft en probeert te letten op het blijven hangen in negatieve emoties.
3. Niet genoeg eiwitten eten
Of, anders gezegd, te veel koolhydraten eten. Eiwit is een belangrijke voedingsstof omdat het ervoor zorgt dat je sneller vol zit, zeker vergeleken met koolhydraten en vet. Hierdoor geeft het je tussen maaltijden in de brandstof die je lichaam nodig heeft. Wil je dus wat afvallen? Schrap dan niet de eiwitten uit je eetpatroon. Die zorgen er namelijk juist voor dat je sneller vol zit en daardoor minder behoefte hebt om te snacken tussen maaltijden door, aangezien je minder cravings krijgt als je vol zit.
4. Maaltijden overslaan
Als je te lang niet eet of niet alle voedingsstoffen binnenkrijgt die je nodig hebt (een combinatie van koolhydraten, eiwitten en vetten), krijg je sneller honger. Hongere mensen krijgen sneller cravings naar eten wat ze snelle energie oplevert, zoals suikerrijke foods. Daarom grijp je als je honger hebt sneller naar een makkelijke, minder gezonde snack. Zorg er daarom voor dat je altijd wat makkelijke ingrediënten in huis hebt voor een snelle, gezonde maaltijd of snack. Of, als je regelmatig een maaltijd overslaat – of het nu bewust of onbewust is – zet een timer om jezelf eraan te herinneren regelmatig te eten.
5. Voedsel gebruiken als oplossing
Een craving krijgen kan ook een signaal zijn dat je een bepaalde emotie ervaart, zoals spanning, stress, een overweldigd gevoel, irritatie, vermoeidheid, verveling, eenzaamheid of uitstelneigingen. Het is dan ook makkelijk om dan terug te vallen op emotie-eten. Maak daarom een lijstje van dingen die niets met eten te maken hebben die je kan doen op de momenten dat je deze emoties ervaart. Zo voorkom je dat je onnodig toegeeft aan je cravings als oplossing voor je emotionele troubles.
Bron: Livestrong.com