Feestelijke spreads
19 november 2014
Feestdiner of decemberborrel? Met deze bijzondere spreads maak je indruk op je gasten. Lekker op een toastje, of met een knapperig stuk stokbrood erbij.
Recept voor Aubergine-olijven-spread met oregano
Bereidingstijd: 10 minuten + 1 uur wachttijd.
Ingrediënten voor 4 personen
– 1 aubergine
– 1 sjalot
– 2 tomaten
– 150 g zwarte olijven
– 1 rode peper
– 4 el olijfolie
– 125 ml droge witte wijn
– 1-2 tl citroensap
– takje verse oregano
Zo maak je de spread
Maak de aubergine schoon en snijd de groente ongeschild in kleine blokjes. Pel de sjalot en snijd in dunne ringetjes; leg een paar ringetjes apart voor de garnering. Kerf de tomaten onderop kruislings in, dompel ze kort in kokend water en leg ze in een bak ijswater. Trek het velletje eraf. Snijd de tomaten in vieren, verwijder de zaadjes en snijd het vruchtvlees in blokjes. Hak de uitgelekte olijven grof. Halveer het pepertje, verwijder de zaadjes en hak het vruchtvlees fijn.
Verhit 2 eetlepels olijfolie in een pan en fruit hierin de sjalot met de aubergine en het pepertje. Blus af met de witte wijn en bak op matig vuur 15 min., roer geregeld in de pan. Schep de olijven en tomaat door de aubergine en laat 10 min. zachtjes inkoken tot een dikke massa. Plet de stukjes groente eventueel nog iets. Maal er wat peper en zeezout boven, roer om en laat afkoelen.
Meng de resterende olijfolie door de koude spread en breng op smaak met citroensap, zout en versgemalen peper. Garneer met blaadjes oregano.
Eet smakelijk!
Meer recepten voor feestelijke spreads vind je in het decembernummer van Santé vanaf pagina 84.