Placeholder

Etikettenles: wat zit er eigenlijk in?

Waar staan die E-nummers voor en is deze saus wel echt suikervrij? Met deze snelcursus etiketten screenen, weet jij écht wat je eet.

De snelle etiketcheck in 6 stappen
Gezondheidscoach Ralph Moorman studeerde levensmiddelentechnologie. Hij legt uit hoe je boodschappen kunt screenen.

1 Zoek goed
Piepkleine letters, stickers over een tekst of ingrediënten die half onder een flap zijn verstopt, vind ze!

2 Let op de volgorde
De naam van een ingrediënt dat het meest in een product zit, staat altijd vooraan.

3. Check de hoeveelheid E-nummers
Hoe meer E-nummers, hoe meer je moet twijfelen hoe ‘echt’ het product is.

4. Ken de schuilnamen
Niemand wil vrijwillig transvetten eten. Daarom krijgen ze andere namen, zoals ‘gehydrogeneerde plantaardige olie’.

5. Kijk naar koolhydraten
Niet alleen suiker is ongezond. Ook andere koolhydraten kunnen je bloedsuikerspiegel in de war brengen. Kijk niet alleen naar het suikergehalte, maar ook naar de hoeveelheid  witmeel en zetmeel in een product.

6. Vermijd abracadabra
Ook hier geldt: hoe meer chemische termen er op een etiket staan, hoe meer reden om te twijfelen aan het gezondheidsgehalte van het product

Meer leren
Vanaf pagina 86 in het septembernummer van Santé vind je de hele snelcursus. Inclusief een handig ABC, een overzicht van e-nummers en meer.

Beeld: Shutterstock