12 verrassende manieren om een eitje klaar te maken
8 april 2023
Uitgekeken op je standaard gekookte eitje en benieuwd naar wat je nog meer met eieren kunt doen? Probeer dan eens deze twaalf manieren om je eitje wat spannender te maken.
1. Oveneitjes
Oveneieren is een decadente manier om een hartige maaltijd op tafel te zetten. Je kan ze maken voor een zondagse brunch of wanneer je met een grote groep gaat ontbijten. Je kan ze simpel maken door een eitje te breken in een ovenschaaltje en daar wat verse kruiden overheen te doen, maar je kan ze ook wat fancier maken door er room, Parmezaanse kaas en verse peterselie overheen te doen, bijvoorbeeld.
Lees ook: ‘Kun je een ei koken in de waterkoker?’
2. Roerei
Een simpele, maar toch heerlijke manier om je eitje te eten: roerei. Een van de geheimen voor het maken van zacht, romig roerei is de eieren constant door de pan te bewegen met ene rubberen spatel. Bak ze op een laag vuurtje totdat ze net aan beginnen te stollen om uitgedroogde eieren te voorkomen. Doe er pas zout en peper overheen na het bakken, anders kan je waterige stukjes overhouden.
3. Zachtgekookt eitje
Wil je iets anders, maar niet té anders? Probeer dan eens een zachtgekookt eitje. De sleutel tot succes is je eieren in koud water leggen en het dan aan de kook te brengen. Haal de eieren van het vuur als het water eenmaal snel kookt en doe de deksel gedurende drie minuten op de pan voordat je de eieren laat schrikken onder koud water. Hierdoor hou je een dooier over die vergelijkbaar is met die van een gepocheerd eitje. Wil je je dooier iets steviger? Kook je eitje dan vier minuten. Een zachtgekookt eitje is heerlijk op een broodje avocado met wat chilivlokken eroverheen – probeer maar eens!
4. Quiche
Een quiche is de Franse versie van een frittata, maar dan in de vorm van een taart met een knapperige korst. Hierdoor krijgt een quiche veel body en textuur. Je kan alle ingrediënten in je quiche stoppen waar je van houdt, van geitenkaas, walnoten en honing tot zalm, prei en roomkaas. De mogelijkheden zijn eindeloos!
5. Shakshuka
Dit traditionele Israelische gerecht bestaat uit eieren die worden gekookt tussen de tomaten, pepers en uien. Het is makkelijk om te maken dan je denkt! Door er heerlijke smaken als komijn, paprika, cayennepeper, harissa en chilivlokken aan toe te voegen heb je een kruidig, spicy maaltijd.
6. Gevulde eieren
Deze makkelijke, elegante eitjes heb je vast weleens op feestjes voor zien komen. Een theelepeltje citroensap geeft pittige mosterd een kick en is daarom perfect voor een topping. Maar, eerlijk is eerlijk, je kan er iedere topping op doen die je wil. Hoe lekker?!
7. Gepocheerd ei
We noemden hem net al even: een gepocheerd eitje. Alhoewel het heel lastig lijkt, kan je deze prima zelf maken. Een pan met kokend water helpt je de perfect gevormde gepocheerde eieren maken in slechts drie minuutjes. Heerlijk op een Engelse muffin of croissant met hollandaisesaus, maar ook heel smakelijk boven op je gegrilde groenten.
8. Gebakken eitje
Waarom moeilijk doen als het ook makkelijk kan? Je kan natuurlijk ook een lekker eitje bakken. Bijvoorbeeld een spiegelei: een knapperig eitje met een vloeibare dooier. Heerlijk op een geroosterde boterham, vind je ook niet?
9. Frittata
Ben je op zoek naar een eitje wat ervoor zorgt dat je langer vol zit? Probeer dan eens een frittata te maken! Het is een Italiaans eiergerecht waarin je allerlei ingrediënten kan verwerken: van tomaat, kaas en vlees tot groenten en aardappels. Een ideale maaltijd dus voor als je nog wat leftovers in je koelkast hebt liggen!
10. Omelet
Een traditionele omelet is ook altijd een goed idee! Er zijn twee soorten omelets: de Amerikaanse, waar je vlees, kaas en groenten in vindt en die een keer dubbelgevouwen worden, en de Franse, die voorzichtig drie keer wordt gevouwen en alleen wordt besprenkeld met wat verse kruiden. Voor welke variant ga jij?
11. Wolkenei
Wil je een creatievere draai aan je eitje geven? Probeer dan eens een wolkenei te maken. Het lijkt ingewikkelder dan het is: klop het eiwit van je ei op en gebruik ze om zachte meringues mee te bakken die op een wolkje lijken. Je bakt de dooier dan mee in het midden en je kan er natuurlijk ook nog wat verse kruiden overheen doen. Superleuk voor je kids!
12. Eiersalade
Last but not least: eiersalade. En nee, niet de eiersalade die je in de supermarkt kan kopen, maar zelfgemaakte eiersalade. Veel verse kruiden, citroensap en zwarte peperkorrels zijn een heerlijke toevoeging aan jouw zelfgemaakte eiersalade, waar je lang niet zoveel mayonaise doorheen hoeft te doen als er in de supermarktsalades zit. Genieten!
Bron: Realsimple.com
Tip van de redactie
Wilma Van Grinsven-Padberg onthult in dit boek de geheimen van de mediterrane levensstijl, waarom het zo gezond is en wat de mensen in deze regio eten. Ontdek de recepten van lokale foodies voor een heerlijke en gezonde start! Voor meer informatie klik op onderstaande button.
TEKST EN RECEPT MANON DAELMANS
BEELD GETTYIMAGES