Alles wat je wilt weten over huidschilfers
24 april 2023
Tegen een droge huid met huidschilfers is bijna niet op te smeren. Hoe ontstaat zo’n droge huid en hoe kom je er vanaf?
De symptomen van een schilferige huid
Een schilferige huid herken je aan ruwe plekken en op grote vlakken huid komen witte huidschilfers los. Op de onderbenen komt dat bijvoorbeeld vaak voor. Je ziet het niet alleen, je vóelt het ook. Je huid is trekkerig, strak en barstjes of fijne lijntjes kunnen pijnlijk zijn.
Lees ook: ‘Wat kun je doen tegen schilfers in je wenkbrauwen?‘
Hoe ontstaan huidschilfers?
Huidschilfers ontstaan door een slecht functionerende hydrolipidefilm (huidbarrière). Je talgklieren maken niet voldoende vet aan en kunnen geen beschermend laagje vormen waarmee de huid vocht kan vasthouden. Het gevolg is dat er te veel vocht uit je huid verdampt en de natuurlijke vochtvoorziening niet meer toereikend is.
Smeren heeft een tijdelijk effect
Insmeren met een lotion lijkt soms te werken, maar het heeft maar een tijdelijk effect. De schilfers verschijnen vaak na een uur alweer op je huid. Een droge en schilferige huid heeft niet alleen behoefte aan vocht, ook lipiden (huidvetten) moeten worden aangevuld om de huid weer zacht en glad te maken.
Veel last van schilfers
Heb je een extreem droge huid met veel schilfering? Dat wordt xerosis of xerodermie genoemd. Het ontstaat door aanleg, te vaak zonnen, weersomstandigheden als kou en wind, agressieve cosmetische behandelingen of te sterke reinigingsproducten. Heb je er veel last van breng dan eens een bezoek aan de huisarts.
Eetpatroon
Let ook op wat je eet: een eetpatroon zonder vitamine A, B en E kan leiden tot een huid met schilfers. Supplementen met visvetzuren (zoals omega 3) helpen vaak binnen zes maanden de ergste schilfering te verminderen. Regelmatig de huid insmeren met een rijke crème draagt ook bij aan een gladdere huid met een gezondere huidbarrière.
Psoriasis
Bij psoriasis is er sprake van een te snelle deling van de bovenste huidcellen. Het resultaat is een verstoorde en zeer sterke afschilfering. Psoriasis ziet eruit als een huidaandoening, maar is in feite een ziekte van het immuunsysteem. Ook spelen genetische factoren een rol. De werkelijke oorzaak is echter nog steeds niet bekend. Een normale huid vernieuwt zich elke 28 dagen, bij psoriasis is dit iedere 6 à 7 dagen. Psoriasis is absoluut niet besmettelijk. Je kunt psoriasis laten behandelen. De behandeling kan variëren van een glutenvrij dieet tot een kuurbezoek aan de Dode Zee, crèmes of lichttherapie met uv-stralen.
Bron: Archief | Beeld: Shutterstock