Fruitvliegjes

Waarom zijn er in de zomer zoveel fruitvliegjes?

Fruitvliegjes, we kennen ze allemaal wel. Ook al leg je geen open fruit neer, tóch lijken ze steeds weer terug te komen. Waarom zien we ze zo vaak in de zomermaanden?

Aglaia Bouma is entomoloog (insectendeskundige) bij Naturalis. In 2023 verscheen haar boek Huisgenoten, over insecten in en om je huis. Aglaia Bouma: “Fruitvliegjes kunnen beter wijnvliegjes worden genoemd. De insecten zijn namelijk niet geïnteresseerd in vers fruit, maar in de geur van gist. Pas als fruit gaat rotten en gisten, komen er fruitvliegjes op af. Net als op wijn, bier en andere soorten alcohol. Met hun antennen ruiken ze meteen of er ergens een glas wijn staat of een overrijpe banaan ligt.”

Onschuldig

“Fruitvliegjes leven ongeveer vijftig dagen. In die tijd ontwikkelen ze zich van eitje via larve en pop tot een volwassen insect. Holometabool, noemen we dat. Na het paren kan een vrouwelijk fruitvliegje wel vierhonderd eitjes leggen. En die kunnen zich snel ontwikkelen, zeker in de zomer. Rond de 18 graden doen de vliegen er 19 dagen over om van eitje tot volwassen insect te komen. Bij 25 graden gebeurt dat al in 8,5 dag. En alle vrouwtjes krijgen weer nakomelingen. Dat is waarom je als het warm is ineens een heleboel fruitvliegjes ziet. In de herfst sterven ze weer.

Lees ook: Dit doe je tegen die vervelende fruitvliegjes

Fruitvliegjes zijn totaal onschuldig. Ze hebben geen interesse in mensen, ze steken niet, bijten niet en brengen geen ziektes over. Af en toe landt er een in je glas en dan kun je ’m redden. Of je slikt hem door, dan krijg je wat extra eiwit binnen. Zijn het er te veel? Lok ze dan door een bakje te vullen met gistend fruit of een klein scheutje bier. Dek het bakje af met plasticfolie en prik daar kleine gaatjes in. Fruitvliegjes komen op de geur af, maar zijn niet slim genoeg om er weer uit te komen. Zet het bakje vervolgens zonder plastic­ folie bij de composthoop. Ze hoeven tenslotte niet dood.”

Composthoop

Nuttige beestjes

“Ik zou fruitvliegjes lekker laten zitten. Ze hebben namelijk een nuttige functie; het zijn echte rommelopruimers. En omdat fruitvliegjes als voedsel dienen voor vogels en andere beestjes, spelen ze een belangrijke rol in het ecosysteem. Bovendien zijn het belangrijke modelorganismen: ze worden gebruikt voor allerlei genetische experimenten en onder­zoeken, naar onder meer erfelijkheid. Door een bepaald gen ‘aan’ te zetten, is het bijvoorbeeld mogelijk om fruitvliegjes gevoeliger te maken voor infectieziekten en te onderzoeken wat er dan met ze gebeurt. Ook wordt onderzocht waarom fruitvliegjes, net als wij, zwalken door te veel alcohol en daarvan afhankelijk kunnen worden. We leren dus veel van dit insect.”

Tip van de redactie:

Ontdek het Garden Spirit Insectenhotel, een kleurrijk toevluchtsoord voor vlinders, bijen, kevers en meer. Met natuurlijke vullingen zoals rondhout, dennenappels en bamboe. Voeg stijlvolle flair toe aan je tuin met dit bijenhotel. Voor meer informatie klik hieronder.

TEKST MAIKE ABMA
BEELD GETTY IMAGES

Garden Spirit