Hier moet je op letten als je een parasol gaat kopen
20 augustus 2020
Mmm, zomeren in eigen tuin. Of een etentje hosten op een warme dag. Een parasol is een onmisbaar item in deze tijd van het jaar. Is die van jou aan vervanging toe of wil je graag een nieuw modelletje? Neem dan deze tips even door voor je gaat shoppen.
Zo veel mensen, zo veel wensen. Gelukkig is de keuze tegenwoordig behoorlijk reuze als het om leuke tuin-items gaat. Zeker in de zomermaanden wil je een beetje behaaglijk in je eigen tuin of op je balkon kunnen zitten. En daar komt de parasol om de hoek kijken.
Lees ook: ‘Wat maakt een zonnebril een goede zonnebril?‘
Staand of zwevend
Een staande parasol is het type dat we ‘vroegah’ alleen maar kenden. Deze heeft de mast in het midden. En is vaak van hout of aluminium gemaakt. Je hebt modellen die zich laten uitklappen of -draaien als een paraplu. dit model is meestal enigszins kantelbaar. Zo kun je de zon ook van je e-reader weghouden als-ie schuin op je staat. En er zijn modellen met een katrol-systeem: de parasol wordt met een touw opengetrokken. In principe zijn deze niet kantelbaar. Zwevende parasols bepalen al een decennia of twee het ’tuinbeeld’: deze zijn bijna niet meer weg te denken. Een groot voordeel van een vrijhangende (lees: zweef) parasol, is dat deze prima op verschillende plekken geplaatst kan worden. Zo kun je bijvoorbeeld je tuintafel vol hapjes en drankjes in de schaduw plaatsen, omdat je geen gehannes met de voet hebt. Die voet is trouwens wel belangrijk. Bij een zwevende parasol heb je een stevig voetstuk nodig. Als je kiest voor een vulvoet, van kunststof, heb je zo’n 100 kilo (!) aan grind nodig om het ding veilig aan de grond te houden. Er zijn ook granieten voeten, die zijn van zichzelf al flink zwaar.
Vierkant of rond
Natuurlijk kun je een persoonlijke voorkeur hebben. Past rond of vierkant beter bij jouw smaak, jouw tuin, jouw andere buiten-items? Goed om te weten is wel dat bij een vierkante parasol de baleinen meestal langer zijn. Dat maakt inklappen boven een tafel bijvoorbeeld lastiger. Dus als jouw parasol vooral dienst moet gaan doen boven een tafel, is een ronde wellicht een betere optie. Voordeel van die langere baleinen bij een vierkant model is dan wél weer dat je er meer schaduw mee creëert. Even bekijken wat bij jouw situatie past dus.
Schoonmaken en onderhouden
Stof en vuil haal je het beste met een droge doek (of een zachte borstel) van de parasol. Als het doek al erg vuil is (lees: per ongeluk een keertje in de regen laten staan), kun je de parasol ook schoonmaken met water en groene zeep; goed naspoelen met lauw water en góéd laten drogen voor je de parasol inklapt of opruimt. Allesreiniger of bleek kun je beter in de kast laten staan, dat soort middelen tast de kwaliteit van het doek aan. En kan bovendien lelijke vlekken veroorzaken. Als je de parasol niet meer gebruikt, is het altijd beter om ‘m in te klappen en de beschermhoes eroverheen te schuiven.
PS voor de dagen waarop de avonden alweer frisser worden: klap je parasol overdag open, om het zonnetje te absorberen, als je er nu ’s avonds onder gaat zitten zul je merken dat het aangenaam warm is, omdat de parasol nog wat warmte voor je heeft opgespaard