Zonnebrand

11 brandende vragen én antwoorden over zonnebrand

Is SPF 50 beter dan SPF 15 en hoe vaak moet je smeren met zonnebrand? In dit artikel beantwoorden we 11 prangende vragen over zonnebrand.


De zomer is dé tijd om lekker in de zon te gaan liggen, wanneer de zon schijnt. Insmeren met zonnebrand is dan natuurlijk hartstikke belangrijk om verbranden en daarmee huidkanker te voorkomen. Maar hoe zit het ook alweer met smeren en zonnebrand?

1. Ik heb zonnebrand over van vorig jaar, kan ik die nog gebruiken?

Een geopende verpakking zonnebrandcrème is 12 maanden houdbaar. De werking van SPF (Sun Protection Factor) gaat in een jaar snel achteruit, waardoor je een zomer later niet meer optimaal beschermd bent. Zo kan het zijn dat SPF 50 na een jaar nog maar SPF 20 is. Om het zekere voor het onzekere te nemen, start je de zomer dus met een nieuwe zonnebrandcrème.

2. Ik verbrand zelden. Moet ik me toch insmeren?

Ook als je huid niet rood kleurt na een dag in de zon, richt de zon schade aan. Binnen in de huid zorgt met name uv-A-straling voor huidschade die je niet meer ongedaan kunt maken. Denk daarbij aan pigmentschade en vroegtijdige huidveroudering. Ook vergroot blootstelling aan de zon de kans op huidkanker. Skip zonnebrand dus nooit.

3. Wat betekent ‘minerale zonnebrandcrème’?

Je hebt 2 typen zonproducten: minerale en chemische. Een minerale zonnebrandcrème bevat zogenoemde minerale filters, waarvan zinkoxide en titaniumoxide de bekendste zijn. Deze filters trekken niet in de huid, maar leggen een beschermend, straling-absorberend laagje op de huid dat zonnestralen weerkaatst. De zonnefilters in een chemisch zonproduct trekken ín de huid en zorgen daar voor bescherming. Sommige chemische zonnebrandcrèmes bevatten filters die hormoonverstorend kunnen werken en milieuvervuilend zijn, zoals oxybenzone. Ook is de kans op huidirritatie groter bij een chemisch zonproduct.

Lees ook: Waarom dit de 5 beste zonnebrandcrèmes voor je gezicht zijn

4. Is SPF 50 beter dan SPF 15?

Hoe hoger de SPF, hoe meer uv-stralen er worden geblokkeerd. Bij SPF 50 is dat zo’n 98 procent van de uv-stralen, terwijl SPF 15 goed is voor 93 procent. Beide factors beschermen je tegen verbranden en huidschade, maar een hoge SPF doet dat net iets langer en beter. Hoe hoog de SPF is die je kiest, is onder meer afhankelijk van je huidtype en de zonkracht. Bij zonkracht 0-2 is SPF 20 prima. Een heel felle zon (zonkracht 7 of hoger) vraagt om SPF 30 of 50.

5. Hoeveel zonnebrand moet ik aanbrengen?

SPF 50 biedt alleen de bescherming van SPF 50 als je er voldoende van aanbrengt. Voor je gezicht is dat ongeveer een halve theelepel, voor je lichaam zit je al gauw op 4 eetlepels. Smeer je te weinig? Dan kan het zijn dat SPF 50 maar de helft beschermt en je dus alsnog verbrandt. Zonnebrand vervaagt en trekt in de huid, dus herhaal het insmeren elke 2 uur.

6. Ik ben al bruin geworden in de zon, moet ik nu alsnog smeren?

Zeker. Ook wanneer je al een zonnige teint hebt, kun je verbranden. Het is een fabel dat je huid gedurende de zomer went aan uv-straling en dus loop je met je zongebruinde huid net zoveel risico op uv-schade.

Zonnebrand Insmeren

7. Ik gebruik dagcrème met SPF, heb ik dan ook nog zonnebrandcrème nodig?

Een dagcrème met SPF 50 beschermt even goed als een zonnebrandcrème met SPF 50, mits je er voldoende van aanbrengt. Maar omdat je een dagcrème vaak minder royaal aanbrengt, is de kans groot dat je de waarde van SPF 50 niet haalt. Smeer je je dagcrème net zo rijkelijk als een zonnebrandcrème, dan zit je goed en hoef je geen zonproduct óver je dagverzorging aan te brengen.

8. Moet ik me ook insmeren als ik in de schaduw blijf?

Een groot deel van de uv-stralen bereikt je huid via reflectie. Onder een parasol op een zandstrand kun je makkelijk verbranden door de straling die via het zand op je huid terechtkomt. Een parasol houdt bovendien maar de helft van alle uv-stralen tegen. Hetzelfde geldt voor een wolkenpak: wolken houden niet álle straling tegen, waardoor je ook op een bewolkte dag huidschade kunt oplopen.

9. Is zonnebrandcrème beter dan een spray of stick?

SPF is SPF, in welke vorm je zonproduct ook komt. Wel is het zo dat je een (transparante) zonnebrandspray minder goed ziet, waardoor het lastiger is om te checken waar je al bent geweest. Dit risico is bij een witte crème een stuk lager.

Lees ook: Zó krijg je zonnebrandvlekken uit kleding

10. Mijn foundation bevat SPF, dan heb ik geen zonnebrandcrème nodig, toch?

Ook hier geldt: SPF levert alleen z’n waarde als je er rijkelijk mee smeert. Waarschijnlijk breng je geen halve theelepel foundation aan, en dus ben je met foundation met SPF niet optimaal beschermd. Foundation met SPF is een fijn extraatje, maar vervangt een dagcrème met SPF of zonproduct niet.

11. Hoe vaak moet ik smeren als ik een waterproof variant gebruik?

Waterproof zonnebrandcrème verdwijnt minder snel van je huid dan de ‘gewone’ variant. Hierdoor is het een goede keuze voor tijdens het zwemmen of als je aan watersport doet. Maar het is geen vrijbrief om maar 1 keer per dag te smeren. Ook waterproof zonnebrand verdwijnt na een tijdje van de huid. Smeer dus nog steeds om de 2 uur, ook nadat je gezwommen of gesport hebt.

Tip van de redactie:

Ontdek de hypoallergene zonnebescherming: La Roche-Posay Onzichtbare Zonnebrand Fluide. Geschikt voor gevoelige huid en zonneallergie. Ook veilig rond de ogen, prikt niet. Klinisch bewezen effectief voor alle huidtypen. Gebruikers ervaren direct comfort en hydratatie, een schone finish en snelle absorptie, zonder witte vlekken. Voor meer informatie klik hieronder.

TEKST CARLIJN BIESEMAAT
BEELD GETTY IMAGES

50 ml