Simone: Duurzame badkamerroutine
7 maart 2019
Iedere weekt deelt Simone tips en ervaringen met haar zero waste leefstijl. Deze week: haar duurzame badkamerroutine.
Badkamer voor het Zero Waste leven
Ik weet nog goed dat ik een paar jaar geleden een voorraadkastje had op mijn studentenkamer met verzorgingsproducten. Ik had vaak een stuk of tien shampooflessen op voorraad, vijftien deodorants, scrubs, tandpasta, wattenschijfjes, make-upremover, bodylotion en zo kan ik nog even doorgaan. Het kastje kon vaak nauwelijks dicht, omdat ik bij iedere goede actie van een merk wat ik gebruikte nieuwe producten moest inslaan. Tegen de tijd dat ik door een voorraad van een product heen was, had ik vaak al een ander, beter merk omarmd om mijn haar mee te wassen. Daardoor ergerde ik me soms zelfs aan mijn enorme voorraad waar ik me nog doorheen moest werken.
De planken boven mijn wastafel stonden helemaal vol met allerlei producten die ik echt nodig had, maar eerlijk gezegd nauwelijks gebruikte. Ik had bijvoorbeeld standaard een bus haarlak, neusstrips om je poriën schoon te maken, en nog meer producten die ik dacht nodig te hebben, maar eigenlijk zo goed als nooit gebruikte.
Lees ook: Simone heeft een zero waste lifestyle
Het vervangen van verzorgingsproducten
Toen ik Zero Waste begon te leven waren mijn verzorgingsproducten een van de eerste dingen die ik wilde aanpakken. Gelukkig had ik op dat moment heel veel van mijn voorraad opgemaakt, omdat ik eerder al had besloten dat het beter zou zijn dit op te maken en daarna alleen te kopen wat ik écht nodig had. Zodra mijn producten op begonnen te raken, kon ik op zoek naar een beter alternatief. Het liefst een product dat met zo min mogelijk plastic verpakt is en goed is voor mens en milieu.
Wattenschijfjes
Het eerste wat ik verving? Mijn wattenschijfjes. Van een oude handdoek, flanel, en wat band om om de rand te zetten, maakte ik mijn eigen herbruikbare wattenschijfjes. Ik gebruik ze vandaag de dag nog om mijn make-up te verwijderen, en om mijn gezicht te reinigen. Ik vind ze een stuk fijner dan de wegwerp wattenschijfjes die ik eerst gebruikte. Dit voelde echt als een overwinning.
Shampoo
Mijn shampoo in fles verving ik voor een vaste shampoo, een shampoobar. Dat is een stuk zeep wat je op je haar kan gebruiken en er zijn heel veel verschillende te vinden. Zelf wissel ik van merken omdat ik het leuk vind om een beetje uit te proberen, maar de fijnste vind ik van Van Botma en Van Bennekom en de shampoo bars van Werfzeep. Beiden merken werken met natuurlijke producten die niet schadelijk zijn voor mens en milieu en in Nederland geproduceerd.
Blokken zeep
In mijn pubertijd ben ik ooit begonnen blokken zeep te gebruiken om mezelf te wassen, maar ergens rond mijn twintigste stapte ik weer over op flessen bodywash omdat dat als normaler werd gezien. Eigenlijk best een rare reden om iets te gebruiken, niemand ziet wat je in de badkamer gebruikt om je lichaam mee te wassen. Toen ik duurzamer ging leven ben ik meteen weer overgestapt op blokken zeep . Ik moet zeggen dat ik hier nog steeds een voorraad in aanleg, maar hou dit wel binnen de perken door hier een doosje voor te hebben en als dit vol is mag er geen zeep meer worden gekocht. Eens in de zoveel tijd maak ik alles eerst op voor er nieuwe zeep word gehaald.
Soms bleek vervangen niet nodig
Er zijn ook veel producten die ik helemaal niet hoefde te vervangen. Ik steek mijn haar nooit op, dus heb ik geen haarlak nodig. Ik eens in de zoveel tijd een gezichtsmasker om mijn gezicht te reinigen, dus ik koop geen reinigingslotions, neusstrips, gezichtsscrubs of dergelijke reinigingsproducten meer.
Doordat ik nu alleen nog producten heb die ik ook daadwerkelijk gebruik, die Zero Waste, en natuurlijk zijn is het een stuk ontspannender geworden om mijn verzorgingsroutine uit te voeren. Ik kan gelijk de producten pakken die ik nodig heb, zonder dat ik hoef te zoeken tussen alle verschillende producten. Ik heb daarnaast veel minder ruimte nodig om alles neer te zetten en op te bergen. Mijn huid en haar zijn me dankbaar dat ik geen schadelijke chemische producten meer gebruik, ze zien er een stuk gezonder uit.
Zo kun je je badkamerroutine duurzamer maken
Wil jij je badkamerroutine ook duurzamer maken? Dit zijn mijn tips:
- Vervang je shampoo en bodylotion door stukken zeep. Er zijn stukken zeep te koop die je zowel voor je haar als je lichaam kunt gebruiken. Blokken zeep gaan vaak een stuk langer mee, komen in papier of zonder verpakking en ze werken even goed.
- Maak zelf producten. Maak zelf je deodorant, tandpasta, gezichtsmaskers, tonics, enzovoorts. Er zijn online ontzettend veel recepten te vinden om zelf verzorgingsproducten te maken van ingrediënten. Het scheelt veel verpakkingsmateriaal en vaak heb je de producten die je nodig hebt al in huis. Mocht dit toch niets voor jou zijn, kun je op Etsy vaak mensen vinden die zelf verzorgingsproducten maken en dit verkopen. Ook zijn er goede merken online te vinden die Zero Waste verzorgingsproducten produceren.
- Kijk naar wat je echt nodig hebt. Ik kwam tot de conclusie dat ik veel producten had die ik eigenlijk niet nodig had. Kijk goed naar wat je nu hebt, wat gebruik je eigenlijk echt? De producten die niet gebruikt, hoeven niet vervangen te worden.
- Maak eerst op wat je hebt. Maak eerst alle spullen die je hebt op. Het is vervuilend om volle producten weg te gooien, dus geef wat je echt niet kunt gebruiken aan vrienden en familie.Zelf vond ik mijn verzorgingsproducten een van de leukste dingen om te vervangen. Er zijn zoveel lekker ruikende zepen, recepten voor eigen producten en de esthetiek die bij een zeepbakje met een mooi stuk zeep komt kijken. Ik wil nooit meer terug naar de plastic flessen die zich eerst verdrongen boven mijn wastafel.
Lees ook: Zero waste boodschappen doen
Wil je mijn persoonlijke zoektocht naar een duurzamer en groener leven volgen? Volg me dan op Instagram, en Facebook en op mijn persoonlijke blog De groene zoektocht.