Stoppen of doorgaan? Deze stappen helpen je
29 november 2023
Twijfel jij of je moet stoppen of doorgaan met iets? Maak het jezelf dan niet langer moeilijk en volg deze stappen.
Hoe kan het dat het soms zo moeilijk is om ergens daadwerkelijk een punt achter te zetten? Dat is in de eerste plaats een kwestie van evolutie, stelt psycholoog Najla Edriouch. “Als je als jager of verzamelaar besloot een dagje binnen te blijven omdat het buiten te koud was, had je geen eten en dus een kleinere kans om te overleven. Daarnaast krijgen we het van kleins af aan mee, van onze ouders, op school en later op ons werk: doorzetten loont. Want: als je hard werkt, kun je een doel bereiken en boek je succes.” En dan zijn er nog al die tegelwijsheden, oneliners en liedjes over doorzetten die je ziet en hoort, meent Edriouch. ‘Opgeven is geen optie’, ‘Winners never quit and quitters never win’ en: ‘If you quit once it becomes a habit. Never quit.’
“Op zich ís doorzetten ook een goede eigenschap”, meent de psycholoog die op haar youTube-kanaal Psycholoog Najla op wetenschap gebaseerde tips en informatie geeft. “Je hebt doorzettingsvermogen nodig om je doelen te bereiken. Maar pas op dat je niet doorslaat: doorzetten moet niet ten koste gaan van je geluk of gezondheid. Weten wanneer je moet stoppen, is minstens zo knap.” Het probleem is vaak dat ergens een punt achter zetten best eng is.
Stap voor stap
Maar hoe doe je dat: ergens mee stoppen? Wat als je al tijden twijfelt of die baan, relatie of studie je nog wel gelukkig maakt? “Het belangrijkste bij stoppen, is dat je het niet te rigoureus doet”, meent Edriouch. “Vraag je eerst af: waarom denk ik over stoppen? Zit ik even niet lekker in mijn vel of is dit iets wat al langer speelt? Wat brengt iets mij nog? En: kan ik dingen aanpassen waardoor stoppen niet nodig zou zijn?” Heb je antwoorden gevonden op die vragen en denk je er nog steeds over ergens een punt achter te zetten, schakel dan hulp in. “Praat bijvoorbeeld met mensen die jou goed kennen en die je vertrouwt. Of in het geval van een relatiecrisis: zoek een relatietherapeut.” Je kunt ook een lijstje met voors en tegens maken. “Dat kan heel verhelderend werken.” Daarbij adviseert de psycholoog te kijken of het mogelijk is een pauze in te lassen. Bijvoorbeeld in een relatie: kun je een tijdje afstand nemen? Of als je overweegt je baan op te zeggen of je te laten omscholen: kun je een periode wat minder werken of juist een tijdje meekijken bij een ander beroep? Afstand nemen zorgt voor ruimte in je hoofd. Zo krijg je een beeld van hoe je leven eruit zou kunnen zien als je daadwerkelijk stopt.
Stoppen of doorgaan? Deze stappen helpen je bij je beslissing
1. Vraag je af waarom je ergens mee wilt stoppen. Zit je niet zo lekker in je vel en is het misschien goed om nog even door te zetten? Of ben je er echt klaar mee?
2. Neem afstand. Ga er bijvoorbeeld even alleen tussenuit. Of neem vrij en vraag je af of je een situatie dan mist en of je écht wilt stoppen. Misschien kun je ergens wel mee doorgaan als bepaalde dingen veranderen.
3. Vraag hulp. Aan mensen die je vertrouwt en die onpartijdig zijn.
4. Wéét je dat je wilt stoppen maar ben je te bang? Werk aan jezelf en zorg ervoor dat je steviger in je schoenen komt te staan. Dat maakt knopen doorhakken makkelijker.
5. Maak een Plan B. Je hoeft echt geen gedetailleerd toekomstplan te hebben klaarliggen, maar weten welke kant je op wilt, maakt stoppen net iets makkelijker.
6. Gooi een muntje op. Als kop betekent stoppen en munt doorgaan, op welke kant hoop je dan? Ga ervoor.
Alsnog bang om spijt te krijgen?
Besef dan dat vrijwel geen enkele keuze écht definitief is, meent Edriouch. “Net als dat doorzetten zit ingebakken, zit het ook in ons dat we altijd op zoek gaan naar zekerheden. Terwijl het juist zo goed is de controle eens los te laten en te kijken wat er op je pad komt. Stoppen met iets is óók het begin van iets anders. En de tijd en moeite die je in een ‘mislukt’ project hebt gestoken, zijn nooit voor niets geweest, want je steekt er altijd iets van op. Wat voor jou niet werkt in een relatie, bijvoorbeeld. Of wat je echt belangrijk vindt aan je werk. Heb dus geen spijt, maar focus daarop.”
Tekst Priscilla Borgers, met dank aan psycholoognajla.nl
Genoten van dit artikel? Dit artikel stond in het blad Santé, dat maandelijks in de winkel ligt!