Wat vieren we met Pasen?
5 april 2023
Tijdens het lange Paasweekend halen we het zonnetje in huis met versierde paastakken en beschilderde eieren, maar weet jij wat we op deze feestdagen vieren? Even een opfrisser.
Op Goede Vrijdag herdenken we de kruisiging van Jezus. Jezus stierf vrijwillig voor alle zonden, waardoor gelovigen toegang kregen tot de hemel. Met Pasen vieren we Jezus’ wederopstanding uit de dood.
Lees ook: ‘Paasbrunch-recept: geblancheerde bospeen met granaatappel en pijnboompitten‘
Waarom eten we eieren met Pasen?
Dit zou symbolisch zijn. Met Pasen is Jezus opgestaan uit de dood en eieren zijn een symbool van een nieuw leven. Een ander verhaal is dat de eieren een overblijfsel zijn uit de vastentijd. De vastentijd begint na carnaval en duurt tot Goede Vrijdag. De kippen leggen al die tijd eieren, waardoor de eiervoorraad tijdens het paasontbijt op tafel kwam.
En waar komt de paashaas vandaan?
Waarschijnlijk heeft het een mythologische betekenis en komt het van de Germaans godin van vruchtbaarheid, landbouw en lente: Eostre. De Engelse naam voor Pasen (Easter) is van de godin afgeleid. Op een dag versliep Eostre zich, waardoor de lente te laat begon. Een zwak vogeltje ging het daardoor niet overleven. Eostre veranderde het vogeltje in een konijn. Het konijn kon op één dag in het jaar nog eieren leggen: op de feestdag van Eostre.
Bronnen: NOS en NRC