Onschuldige grap of ongewenst gedrag?
6 juni 2016
De cijfers zijn niet mis. Ongeveer 1,2 miljoen mensen hebben vorig jaar te maken gehad met ongewenst gedrag op de werkvloer.
Waar ligt de grens?
Onder ongewenst gedrag vallen bijvoorbeeld pesten, discriminatie en (seksuele) intimidatie. Toegegeven, het is een grijs gebied, want wat voor de één voelt als een grapje, kan voor iemand anders als pesten voelen. Ongewenst gedrag komt niet alleen voor tussen collega's, ook leidinggevende en bazen maken zich er soms schuldig aan.
Subtiele steken onder water
Ongewenst gedrag is vaak heel subtiel, maar voor de ontvanger is het kwetsend. Voor andere collega's is het gedrag moeilijk te herkennen en als ze het herkennen, durven ze wellicht geen actie te ondernemen.
Om het onderwerp onder de aandacht te brengen, wordt vandaag de campagne Moet Toch Kunnen? gelanceerd.
Meer ziekmeldingen
Naast het persoonlijk leed van mensen die op de werkvloer slachtoffer zijn van ongewenst gedrag, zorgt het voor meer verzuimdagen. Slachtoffers melden zich gemiddeld zeven dagen meer ziek.
Enkele tips tegen ongewenst gedrag
- Geef je grenzen aan. Maak duidelijk dat een bepaalde opmerking voor jou geen geintje is of dat je niet gediend bent van een ongevraagde schoudermassage.
- Blijf niet rondlopen met problemen, maar probeer een oplossing te vinden.
- Bespreek het probleem met iemand die vertrouwt. Binnen een bedrijf is er soms een vertrouwenspersoon beschikbaar.
- Wees zelf ook alert op de sfeer op de werkvloer. Zorg dat je niet bijdraagt aan negativiteit.
- Bekijk ook de website van de campagne: moettochkunnen.nl.
Beeld: Shutterstock