Placeholder

Je kind online: 7 tips

Hoe ga jij om het internetgedrag van je kind? Welke regels maak je en hoe houd je het in de gaten?

Deze week is het de Week van de Mediawijsheid. In het kader daarvan hebben wij zeven tips voor je verzameld. Heb je aanvullingen of toevoegingen? Laat een reactie achter, zodat andere ouders ook iets met jouw tip kunnen.

1. Maak regels
Stel samen met je kind duidelijke regels op over computergebruik. Denk niet alleen de tijd dat je kind achter het scherm mag doorbrengen, maar spreek ook af dat er online niet gescholden of gepest wordt en dat je kind iemand in vertrouwen moet nemen als er online vervelende dingen gebeuren.

2. Praat over de gevaren
Zeg niet alleen dat vreemden toevoegen op Facebook niet mag, leg uit wat de gevaren ervan kunnen zijn. Bespreek ook de gevaren van afspreken met mensen die je via internet kent, pop-ups, spammails, persoonlijke gegevens delen of foto's delen. Openlijke communicatie over internet en het gedrag op internet is belangrijk. Sta open voor een goed gesprek, waarbij je ook naar de verhalen en argumenten van je kind luistert.

3. Scherm social mediaprofielen af
Help je kind bij het aanmaken van een profiel en zorg dat er zoveel mogelijk informatie afgeschermd wordt voor de buitenwereld. Heeft je kind al profielen? Loop ze samen na om te zien welke informatie openbaar is. Google samen naar de naam van je kind. Zo wordt het meteen duidelijk hoeveel er vindbaar is en kun je direct duidelijk maken waarom het belangrijk is om gegevens af te schermen.

4. Geef zelf het goede voorbeeld
Deel niet zomaar foto's waar je kind op staat. Deze foto's blijven online rondzwerven en je kind kan daar ongevraagd mee geconfronteerd worden.

5. Vraag hoe het op internet was
De vraag 'Hoe was het op school?' is heel normaal. Mijnkindonline.nl pleit ervoor dat je ook vraagt hoe het op internet was. Dat kan bijvoorbeeld door een verrassende vraag te stellen zoals:
– Had iemand nog iets leuks te vertellen op WhatsApp/Snapchat/Instagram?
– Wat was je grootste blunder op internet?
– Wie stuurde je vandaag je eerste app, en hoe laat?

6. Weet waar je terecht kunt als er online iets vervelends gebeurt
Via de website Meldknop.nl kun je melding maken van vervelende dingen die online gebeuren. Van nare filmpjes of online pesten, tot nep modellenbureaus of oplichting via internet. Per onderwerp vind je informatie en advies, je kunt een melding maken of contact opnemen met de politie.

7. Enkele handige websites

Lees ook: Waarover maken ouders zich zorgen? En welke regels worden er gemaakt over internetgebruik?

Tip: Zorg dat je weet hoe je in geval van nood kunt inloggen op de accounts van je kind. Zo kun je altijd bij zijn of haar informatie mocht dat onverhoopt nodig zijn.

Beeld: Shutterstock