Mag je cadeaus doorgeven? Dit is wat een etiquette-expert zegt
11 december 2022
Heb jij weleens een cadeau gekregen dat je al had of gewoon eh… niet zo geweldig vond? Weggooien is zonde, maar hoe zit het met doorgeven aan iemand anders? Dit zegt een etiquette-expert.
Of je nu op je budget en het milieu wilt letten óf gewoon geen zin hebt om naar de winkel te gaan, een oplossing is het opnieuw weggeven van een cadeau dat jij eerder van iemand het ontvangen, oftewel ‘regifting’. Lang had regifting een slechte reputatie, want laten we wel wezen, het heeft iets krenterigs. Je hebt niet alleen geld en tijd willen besparen, maar lijkt ook nog eens ondankbaar tegenover de gulle gever. Maar is dat wel zo? Aan de andere kant is het een inventieve manier om verspilling tegen te gaan. En wat denk je van het feit dat er nu iemand anders kan genieten van hetgeen jij niet nodig hebt?
Formeel en informeel
We slaan er de kennis van Beatrijs Ritsema op na, Nederlands etiquette-expert en schrijver van Het Grote Etiquetteboek. Volgens haar is er een verschil tussen formele en informele cadeaus. Formele cadeaus geef je tijdens bijzondere gelegenheden zoals een huwelijk, een jubileum of een verjaardag. Wil je een tweedehands cadeau geven op een formele gelegenheid, dan moet het volgens Ritsema écht een schot in de roos zijn: iets waar de ontvanger vrijwel zeker blij mee gaat zijn. Denk aan een uniek exemplaar van iets, een mooie fles drank of een bonsaiboompje. Bij een duidelijk gekocht cadeau geldt deze voorwaarde minder, want het feit dat je geld hebt uitgegeven is al een blijk van goede wil. Heb je spullen waar je vanaf wilt, zoals gebruikte kleding of gelezen boeken? Ook die kun je rustig weggeven, maar dan op een informeel moment, zonder cadeauverpakking en onder het mom: ‘heb jij hier misschien iets aan? Dan mag je het meenemen, maar het hoeft niet’. Anders zijn het afdankertjes, vindt Ritsema.
Twijfel je of jouw regift wel gepast is? Dan kun je deze gouden regels in je achterhoofd houden.
Geef iets nieuws en ongebruikts
Het is geen enkel probleem om een gloednieuw product weg te geven, als je denkt dat de ander er blij mee gaat zijn. Geef daarom altijd iets wat je eventueel ook in de winkel had willen kopen. Dit geldt niet voor erfstukken, mooie voorwerpen uit de kringloopwinkel of andere items met een bijzondere kwaliteit of betekenis voor de ontvanger. Sterker nog: misschien zit er juist een verhaal achter dat je wilt delen.
Let op dat je je cadeau niet weggeeft in dezelfde sociale kringen als waar je het ontvangen hebt
Een worst case scenario voor de regifter is dat de originele gever zijn eigen gekochte cadeau voorbij ziet komen op een verjaardag. Speel het veilig en geef je cadeau aan iemand die geen connecties heeft met diegene. Hoe unieker het cadeau, hoe meer afstand nodig is tussen de ontvanger en de originele gever.
Ga los met de verpakking
Ook bij een regift is presentatie belangrijk. Je hebt geld en tijd bespaard, dus wees niet te zuinig met inpakken. Vergeet daarbij niet om eventuele persoonlijke, aan jou gerichte kaarten en boodschappen van het cadeau te verwijderen.
Favoriet van de redactie
Heb je koude rillingen van de griep? Kies dan de best beoordeelde Auronic’s flanellen elektrische deken. Drie warmtestanden, veilig met oververhittingsbeveiliging en na 180 minuten schakelt hij vanzelf uit. Perfect voor bed of bank. Wat wil je nog meer? Voor meer informatie klik op onderstaande button.