3 redenen waarom je met iemand een klik hebt
14 december 2023
Soms klikt het gewoon echt niet met je collega, buurvrouw of kennis. Het contact tussen jullie blijft haperen. En soms heb je er ineens een vriend of vriendin bij. Hoe kan dat? Santé geeft 3 redenen waarom je met iemand een klik hebt.
‘In slechts 100 milliseconden ontwikkelt ons brein een indruk over iemand en we hebben het vaker goed dan verkeerd. Na vijf minuten observatie kunnen we met 70 procent zekerheid voorspellen hoe iemand in grote lijnen in elkaar zit. Aardig, betrouwbaar, intelligent? Conservatief of niet? Dat is een skill die de evolutie ons heeft meegegeven. In de oertijd was het letterlijk van levensbelang om anderen goed in te schatten,’ aldus psycholoog Marcelino Lopez. Dit zijn de redenen waarom je met iemand een klik kan hebben.
Lees ook: ‘Zo lang duurt het om een vriendschap op te bouwen‘
De ander leren kennen
Heel snel voelen we dus aan of er een ‘klik’ is. Die eerste klik is puur gebaseerd op herkenning. Hoe meer je op elkaar lijkt, hoe aardiger je elkaar vindt. Daarin speelt alles mee: je kijk op het leven, je manier van denken, je achtergrond, zelfs je uiterlijk en je manier van praten en bewegen. Hoe groter de herkenning is, hoe gemakkelijker en probleemlozer je met elkaar samenwerkt, vrienden wordt of een relatie begint.
Lees ook: dit is het geheim van een goede relatie
We denken vaak dat die klik, of het ontbreken ervan, tamelijk onveranderlijk is – ‘we matchen gewoon niet’, roepen we bij een langdurig moeizaam contact. Toch is dat niet zo. Dat blijkt bijvoorbeeld uit het feit dat een klik context-gebonden is. Stel, je bent op een congres en je ziet de enige andere aanwezige vrouw, dan zal je misschien geneigd zijn met haar op te trekken, wie het verder ook is.
Gezamenlijke ervaring
Een match is geen vaststaand gegeven maar afhankelijk van de context, en dat betekent dat er met een klik, of het ontbreken daarvan, te manipuleren valt. De factor tijd kan daarin bijvoorbeeld een rol spelen. Uit onderzoek blijkt dat mensen elkaar aardiger vinden naarmate ze meer tijd met elkaar doorbrengen. Je irritante schoonmoeder uit de weg gaan is dus niet de manier, ga juist samen iets ondernemen. Met gedeelde ervaringen bouw je een band op en leer je nieuwe kanten van de ander kennen.
Communicatie is belangrijk
De factor tijd werkt ook voor je als je niet impulsief reageert en je eerste reactie weet uit te stellen. Denk aan een veeleisende collega of een energie zuigende vriendin. De toon is snel gezet en schreefgroei trek je niet snel weer recht. Stel je liever in het begin neutraal op en laat de ander eerst ontdooien, voordat je je mening geeft.
Lees ook: dit zijn 11 tekenen dat je in een toxic relatie zit
Dat laatste vraagt om goede communicatie-skills, en eigenlijk staat of valt de omgang met lastige types daar ook mee: je stijl van communiceren. Communicatie is het smeermiddel van elke relatie. Als twee mensen zich veilig, begrepen en gehoord voelen, halen ze allebei het beste uit een contact.
Soms zijn we geneigd onszelf slachtoffer te voelen van de kwade wil of de onwil van de ander, maar is eigenlijk het omgekeerde het geval. Dan is er een blinde vlek aan het werk: begin jij verwijtend, dan krijg je al snel beschuldigingen terug. Is jouw insteek positief, dan kun je hetzelfde terug verwachten.
Sommige mensen lijken van nature easy going te zijn en met iedereen overweg te kunnen – een click for friends te hebben, anderen botsen opvallend vaak. In veel gevallen spelen daarin persoonlijkheidskenmerken mee: Erg introverte mensen of achterdochtige mensen creëren minder snel een klik met anderen. Dat verander je niet, maar wie bijvoorbeeld zelf introvert is, kan wél leren omgaan met die karaktertrek. Je kunt leren om beter je gevoelens te verwoorden en wat transparanter te worden. Bij openheid gedijt elk contact.
Tegengas geven
Moet je dan met iedereen goed overweg kunnen? Nee, zeker niet. Als je met iedereen wilt opschieten, word je een dweil. Voor goede relaties heb je ook ruggengraat, selectiviteit en principes nodig. Dat komt de relaties ten goede die wel bij je passen. Je moet geen pleaser of allemansvriend willen zijn. Soms moet je erkennen dat het er echt niet in zit, of je grenzen bewaken. Stelt iemand zich egoïstisch, vervelend of zelfingenomen op, dan mag je best tegengas en schurende feedback geven. Dat kan de band soms zelfs verbeteren. En dan kun je ook zonder klik hebben toch vrienden worden, al duurt het wat langer.
Lees ook: Dit zijn de drie leukste kerstmarkten van 2023
Tip van de redactie
Hechte vriendschappen beïnvloeden wie we zijn, de keuzes die we maken en hoe we ons voelen. Toch krijgen deze relaties te weinig aandacht en wordt er nauwelijks gesproken over hoe we ze gezond houden. In Ware vriendschap word je uitgenodigd je liefste vriendschappen te vieren juist omdát ze complex zijn, en waar nodig ervoor te vechten – zoals je dat ook voor de liefde zou doen. Voor meer informatie klik op onderstaande button.
Ware Vriendschap
TEKST SANTE
BEELD GETTYIMAGES
14 DECEMBER 2023
Meer verhalen lezen? Neem nu een digitaal abonnement op Santé